Europarlement eist verdere bijsturing Commissie

(tijd) - Rocco Buttiglione, de omstreden Italiaanse kandidaat voor de Europese Commissie, kondigde vorig weekeinde aan niet langer beschikbaar te zijn voor de Commissie. Daardoor heeft commissievoorzitter José Manuel Barroso een probleem minder om de steun van het Europees Parlement te krijgen. Maar de grote fracties in het parlement eisen nog verdere aanpassingen in de Commissie-Barroso.

Barroso vroeg en kreeg vorige week van het Europees Parlement uitstel van de stemming over zijn commissieploeg. Barroso vroeg het uitstel omdat duidelijk was geworden dat hij in het halfrond onvoldoende steun had en zijn Commissie afgeschoten dreigde te worden. Rocco Buttiglione, het Italiaanse kandidaat-commissielid voor Justitie en Binnenlandse Zaken, zat in het oog van de storm. Buttiglione had zich met homofobe en vrouwonvriendelijke uitspraken bij een meerderheid in het parlement onmogelijk gemaakt.

Barroso kreeg van het parlement de nodige tijd om zijn ploeg te herschikken door te schuiven met personen en/of portefeuilles. De druk groeide intussen op Barroso en de Italiaanse regering om Buttiglione uit de Commissie te weren. Na overleg met de Italiaanse premier, Silvio Berlusconi, kondigde Buttiglione zaterdag aan dat hij niet langer kandidaat is om deel uit te maken van de Commissie-Barroso.

Een geëmotioneerde Buttiglione benadrukte dat zijn uitspraken verkeerd weergegeven zijn. 'Ik ben het onschuldige slachtoffer van een georchestreerde campagne', zei Buttiglione. Hij blijft nu waarschijnlijk lid van de Italiaanse regering.

Berlusconi kondigde aan dat er woensdag een herschikking van de regering plaatsvindt. Dan wordt ook de nieuwe Italiaanse kandidaat voor de Europese Commissie bekendgemaakt. De Italiaanse media dichten de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, de meeste kansen toe om naar Brussel te verhuizen. Gianfranco Fini, de leider van de post-fascistische Alleanza Nazionale, zou Frattini opvolgen op Buitenlandse Zaken.

Nu Buttiglione van het toneel verdwenen is, heeft Barroso een probleem minder. Maar zijn lijdensweg lijkt nog niet ten einde. De twee grootste fracties in het Europees Parlement lieten vorig weekeinde al weten dat ze nog andere aanpassingen willen zien in de commissieploeg.

De fractieleider van de EVP-ED-fractie van christen-democraten en conservatieven, Hans Gert Pöttering, riep op tot 'verdere veranderingen van commissieleden en hun bevoegdheden'. Pöttering noemde drie namen: de Hongaarse socialist Laszlo Kovacs (Energie), de Letse groene Ingrida Udre (Fiscaliteit) en de Nederlandse liberale Neelie Kroes (Concurrentiezaken). Voor de socialisten moet behalve Kroes en Udre ook de Deense liberale Mariann Fischer Boel (Landbouw) verdwijnen of een andere portefeuille krijgen.

Het moeilijkste probleem dat Barroso nog op te lossen heeft, is de portefeuille van Kroes. De Nederlandse ligt onder vuur wegens haar nauwe banden met het bedrijfsleven, die voor belangenvermenging dreigen te zorgen als ze Concurrentiezaken krijgt. Waarnemers verwachten dan ook dat Kroes zeker een andere portefeuille moet krijgen. Maar Den Haag houdt vast aan Kroes en haar portefeuille. In de omgeving van Barroso is alleen te horen dat de Portugees 'erg gemotiveerd is om snel een oplossing te vinden en een nog beter team te hebben'. JL

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud