Fiscus heft 390 miljoen euro voor FBB-fraude

(tijd) - De fiscus vordert 390 miljoen euro van banken en hun klanten die misbruik gemaakt hebben van het forfaitaire buitenlandse belastingkrediet (FBB). 122,5 miljoen euro daarvan wordt niet betwist en vloeit al zeker terug naar de schatkist. De meerderheid van de klanten vecht de heffing echter aan. Dat blijkt uit cijfers van de belastingadministratie.

Om deze vorderingen op te stellen, richtte de belastingadministratie begin 2000 een speciale cel op. Die doorzocht de dossiers van 500 klanten bij 14 banken. Het onderzoek resulteerde in heffingen ter waarde van 390 miljoen euro. Een deel van die heffingen, goed voor zo'n 122,5 miljoen euro, wordt niet betwist en is al terug naar de schatkist gevloeid.

Het forfaitaire buitenlandse belastingkrediet gaf de Belgische belastingplichtige een forfaitair belastingkrediet van 15 procent op de inkomsten die in het buitenland geïnd werden. De procedure moest dubbele belastingen vermijden. Dit belastingkrediet kon de belastingplichtige terugkrijgen zelfs als hij in het buitenland bijvoorbeeld maar 0,5 procent betaalde.

De fiscus en het gerecht onderzoeken de FBB-techniek sinds het midden van de jaren 90. In 1995 diende de Bijzondere Belastinginspectie een klacht in bij de Brusselse onderzoeksrechter Jean-Claude van Espen.

SV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud