Flop van het jaar

Foto Sofie Van Hoof ©Sofie Van Hoof

‘Fortis-commissie nu al flop van het jaar’, blokletterde Het Laatste Nieuws midden maart op haar voorpagina. Het was een pijnlijke, maar terechte conclusie. Over de talrijke contacten tussen de kabinetten-Leterme, -Vandeurzen en -Reynders in de dagen en uren voor het Fortis-arrest van 12 december vorig jaar durfde de onderzoekscommissie geen definitieve conclusies trekken. ‘Sommige contacten zouden een schending van het principe van de scheiding der machten kunnen zijn’, was het povere besluit. Als zelfs de voorzitter van de onderzoekscommissie aan het einde van de rit moest toegeven dat bepaalde politieke partijen van zijn commissie een doofpot wilden maken, weet je hoe laat het is.

(tijd) - Gelukkig is er naast de regering en het parlement  nog een derde macht: de rechterlijke. De Gentse onderzoeksrechter-raadsheer Henri Heimans gaat verder waar de onderzoekscommissie gestopt is. Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar de onderzoeksrechter heeft de toestemming gekregen om ook te onderzoeken of een van de hoogste magistraten van het land een rol heeft gespeeld bij de lekken over het nakende Fortis-arrest. Cassatievoorzitter Ivan Verougstraete (67) is een gevestigde waarde binnen justitie. Een strafrechtelijk onderzoek openen naar zijn rol vergt moed. Het is ook een krachtig signaal aan de bevolking dat de onafhankelijkheid van justitie geen loos begrip is.

De politiek maakt een veel slechtere beurt. Want nu pas komen de tongen los. In politieke kringen werd al langer gespeculeerd over de rol van de topmagistraat. Nochtans is daarover amper gesproken tijdens de publieke hoorzittingen voor de parlementaire onderzoekscommissie. Het voornemen om ‘elke steen om te draaien’ was duidelijk een loze belofte. Sommige vragen mochten niet gesteld worden.

De efficiëntie van het parlementaire onderzoek staat al langer ter discussie. Maar zelfs de 19 aanbevelingen die de commissie in haar eindverslag deed, zijn dode letter gebleven. En dan waren de aanbevelingen al weinig baanbrekend. Niet eens de helft van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie ‘Scheiding der Machten’ ging over de scheiding der machten. Het surrealisme van René Magrittes schilderij ‘Ceci n’est pas une pipe’ was niet veraf. Dit was geen Fortis-commissie.

Of Cassatievoorzitter Verougstraete wat te verwijten valt, moet het onderzoek nog uitwijzen. Laten we vooral het vermoeden van onschuld in ere houden. Maar de kans is zeer groot dat onderzoeksrechter Heimans, gesteund door het Gentse parket-generaal en met de hulp van de gespecialiseerde speurders  van de federale gerechtelijke politie van Gent, er meer van bakt dan de 17-koppige onderzoekscommissie. Er rust een zware last op de schouders van Henri Heimans, bekend van zijn onderzoeken naar de failliete spraaktechnologiegroep Lernout & Hauspie. Het vertrouwen in  justitie kan in deze tijden wel een opkikker gebruiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud