Fortis, Fortior

Wat een tijdlang de bijna zekere fusie leek van de Nederlandse bank ABN AMRO en de Britse bank Barclays is nog lang geen feit. De exclusieve gesprekken tussen beide bankiers pur sang verlopen lang niet zo vlot als verwacht en de druk van de aandeelhouders op ABN AMRO is zeker niet van de ketel. Het stond dus in de sterren geschreven dat een of meerdere opportunisten nog een poging zouden wagen het aangekondigde huwelijk te dwarsbomen.

Sinds vrijdagavond is het zover. Royal Bank of Scotland, de aartsrivaal van Barclays, heeft de hulp van de Spaanse Banco Santander en het Belgisch-Nederlandse Fortis ingeroepen om een tegenbod te lanceren.

Het bod lijkt zinvol omdat het baadt in industriële logica. De hefboomfondsen die de top van ABN AMRO al een tijdje onder druk zetten, zijn ervan overtuigd dat er meer waarde schuilt in een opdeling van ABN AMRO dan in het behoud van de huidige bankgroep. Dat lijkt ook precies te zijn waar het trio tegenbieders op aanstuurt. RBS zou vooral op de belangrijke Amerikaanse activiteiten van ABN AMRO en de zakenbanktak azen, Santander kan zich versterken met de Italiaanse dochter Antonveneta en de activiteiten op de begeerde Braziliaanse markt. Voor Fortis zit de meerwaarde in het Nederlandse kantorennet van ABN, maar ook de belangrijke positie in Azië past de groep als gegoten.

De opsplitsing van ABN AMRO is wel geen vanzelfsprekende zaak. Met meer dan 100.000 werknemers is de bank geen instelling die je makkelijk weer ontrafelt. De bieders moeten ook niet rekenen op veel politieke en publieke steun. Zeker voor Fortis, dat na het bod in Nederland actief wil blijven, wordt het op eieren lopen. Al heeft de Nederlandse centrale bank al laten weten dat ze een bod op ABN AMRO niet zal of kan tegenwerken.

De vraag is ook of Fortis veel andere opties resten dan voor de aanval te kiezen. De bank-verzekeraar is er de voorbije jaren via monsterwinsten in geslaagd de financiële markten te overtuigen van zijn meerwaarde, maar er blijven gaten in de strategie. Ondanks de Belgisch-Nederlandse oorsprong van de groep is Fortis de voorbije jaren een vooral Belgische groep geworden met een rist niet altijd even samenhangende activiteiten eromheen. Niemand kan vandaag de strategie van de groep in één zin samenvatten. En in Nederland is de groep altijd op nummer vier blijven steken na ABN AMRO, ING en Rabobank. Het is dus tijd voor een nieuwe sprong voorwaarts.

In zijn eentje kan Fortis ABN AMRO niet ten dans vragen, zeker niet als het de dans ook wil leiden. Maar met de hulp van bevriende partijen biedt zich een gouden kans aan. Fortis kan in een klap marktleider worden in de Benelux en zo een basis creëren voor verdere groei. Fortior, als overtreffende trap van Fortis.

En als deze domino valt, komen ook KBC en zeker Dexia, dat al eens een Italiaans huwelijk op de klippen zag lopen, weer onder druk. Zou de al tientallen keren voorspelde nieuwe golf schaalvergrotingen in de banksector eindelijk aanspoelen? Frederik DELAPLACE

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud