Four more years

©Sofie Van Hoof

De overwinning van Obama is duur bevochten. Zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney slaagde er uiteindelijk niet in om genoeg kiesmannen te verzamelen in de echte strijdstaten.

Daarmee wordt Obama de eerste Amerikaanse president die herkozen wordt in barre economische omstandigheden met een werkloosheid die naar Amerikaanse normen erg hoog ligt. 

De omvang van de zege van Obama is niet overweldigend. Een meerderheid bij de kiesmannen staat niet gelijk met een overwinning met het grootste aantal stemmen. Maar in het Amerikaans systeem gaat het om kiesmannen, niet om de stemmen.

De verkiezingsnacht in de VS bevestigde andermaal het beeld van een diep verscheurd land. Obama wint de strijd om het Witte Huis, de Republikeinen winnen het Huis van Afgevaardigden en de Democraten lijken hun positie in de Senaat te versterken. Dat betekent dat de president nog steeds moet rekening houden met een stugge oppositie in het Huis van Afgevaardigden.

Met zijn tweede ambtstermijn moet Obama nu een politieke doorbraak forceren. De VS gaven de afgelopen twee jaar een beeld van een onbestuurbaar land met twee fracties die met getrokken messen tegenover elkaar stonden. De Democraat Obama moet meer dan ooit nu proberen bruggen te bouwen met de oppositie.

De nederlaag van Romney moet de Republikeinse partij tot nadenken stemmen. De invloed van de ultraconservatieve Tea Party is nefast gebleken. De radicale standpunten van hun vertegenwoordigers hebben de gemiddelde Amerikaan afgeschrikt en naar het Democratisch kamp gejaagd. De harde oppositie met radicale standpunten is een heilloze weg gebleken.

De grote vraag is nu of de nieuwe president erin slaagt om de ‘begrotingsafgrond’ te vermijden. Begin volgend jaar gaan de belastingen omhoog en wordt er diep gesneden in de staatsuitgaven, zo drastisch dat een economische recessie wenkt. Obama moet nu met het Congres een vergelijk vinden om dat rampscenario af te wenden.

Het scenario is niet alleen rampzalig voor de VS, maar ook voor de rest van de wereld die zou meedelen in de klappen. Het is meteeen de eerste lakmoestest voor het tweede mandaat dat Obama van het Alerikaanse volk kreeg.

Het tweede mandaat van Obama moet het startschot betekenen van politieke vernieuwing in de VS. De verandering moet nu vooral in de politieke zeden en gewoonten komen. Vier jaar geleden erfde Obama een diep verdeeld land in een ongeziene crisis.

Obama slaagde er maar gedeeltelijk in om de economie weer op de rails te krijgen. De politieke kloof bleef bestaan. De overwinning moet Obama het morele gezag geven om de nodige politieke en economische veranderingen door te duwen.

De uitdagingen die hem nu te wachten staan zijn minstens even groot dan bij zijn eerste zege. Niet alleen moeten de economische problemen verder aangepakt worden, Obama moet ook de Amerikaanse democratie weer doen werken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud