Advertentie

Fraude rendeert

Vier extra belastinginspecteurs bij de antiwitwascel moeten de schatkist nog dit jaar 37 miljoen euro meer inkomsten brengen. Althans dat hoopt de federale regering. De strijd tegen de fiscale fraude opdrijven, is traditioneel handig om gaatjes in de begroting te dichten.

Maar zo'n maatregel verzinkt in het niets nu blijkt dat 14 banken en een veelvoud aan klanten vrijuit gaan voor de honderden miljoenen euro's (15 miljard frank) belastingfraude die ze aan het begin van de jaren 90 hebben gepleegd. Via het oude systeem van de forfaitaire buitenlandse belasting hebben ze miljarden aan belastingaftrek genoten waarop ze geen recht hadden. Ze hebben daarbij niet de Belgische sport 'Vind de minst belastbare weg!' beoefend, maar regelrechte misdrijven gepleegd: documenten vervalst en de staat opgelicht.

En wat blijkt vandaag? Er waren te weinig speurders om de miljardenfraude te onderzoeken. Gevolg? Negen fraudedossiers tegen evenveel banken krijgen geen gevolg. Het parket zal niemand vervolgen, want er is niets onderzocht. En de dossiers die wel zijn onderzocht, stevenen af op een koele verjaring. De gerechtelijke onderzoeken zijn al in 1995 geopend en dat is te lang geleden, oordeelt de raadkamer nu.

Dit is spijtig genoeg geen unicum. De aanpak van een ander type belastingfraude met zogenaamde kasgeldbedrijven, toonde al aan dat wie in België fraudeert, roulette speelt. De dossiers tegen sommige kasgeldbedrijven zijn onderzocht, andere niet. Je moet enkel geluk hebben dat er te weinig speurders zijn om je dossier uit te pluizen. En dan nog, de meeste kasgeldfraudes dateren van halfweg de jaren 90. Dus ook voor dat type fraude lonkt de verjaring. En dan zijn er nog oudere fraudedossiers à la Beaulieu en KB Lux: het staat in de sterren geschreven wat hun trieste lot zal zijn.

De onderbezetting van het Brusselse financiële parket en de financiële recherche is al jaren een pijnpunt. Ministers van Justitie komen en gaan en ze hebben niets gedaan. De toestand is zelfs verergerd.

Vorige week zei Glenn Audenaert, de chef van de federale gerechtelijke politie in Brussel, het nog onomwonden in een interview met deze krant: de Brusselse federale recherche heeft 110 financiële speurders, het zouden er 20 meer moeten zijn. 26 procent van de capaciteit gaat naar financiële criminaliteit. Dat percentage daalt, terwijl dat in een stad als Brussel 30 procent zou moeten zijn. Ook bij het Brusselse parket is het dweilen met de kraan open: elke financiële magistraat behandelt tegelijk 400 dossiers.

De minister van Justitie, Laurette Onkelinx (PS), stelt nu voor, op enkele maanden voor de verkiezingen, alle financiële, sociale en fiscale magistraten te groeperen in vijf 'fraudeteams'. 'We moeten de krachten bundelen om de tekorten op te vangen', meent ze.

Misschien helpt het, maar het voorstel komt spijtig genoeg te laat. Het is een ballonnetje dat opgaat en in het niets zal stranden, net als heel wat fraudedossiers.

Lars BOVE

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud