Fraudegolf in VS breidt zich verder uit

(tijd) - Enkele dagen na het debacle bij WorldCom hebben de Verenigde Staten alweer een nieuw financieel schandaal. De Securities and Exchange Commission (SEC), de toezichthouder op de Amerikaanse financiële markten, opende een onderzoek naar de boekhouding van mediagroep AOL Time Warner. In het Amerikaanse Congres werd ondertussen overeenstemming bereikt over de hervorming van het toezicht op deugdelijk bestuur.

In de marge van de bekendmaking van zijn cijfers over het tweede kwartaal bevestigde AOL Time Warner woensdagavond nabeurs dat de SEC zijn boeken onderzoekt. Afgelopen week had de krant The Washington Post al gewag gemaakt van een onderzoek naar de rekeningen van de mediagroep. Volgens de krant vermoedt de SEC dat AOL zijn inkomsten kuntsmatig heeft opgeblazen.

Volgens gedelegeerd bestuurder Richard Parsons van AOL gaat het om een 'fact-finding'-onderzoek, wat wil zeggen dat de SEC zich nog bevindt in het stadium van het verzamelen van gegevens. Parsons zei voorts dat de betwiste transacties op het niveau van America Online plaatsvonden in 2000 en 2001. Hij benadrukte dat AOL op alle mogelijke manieren aan het onderzoek zal meewerken en dat hij volledige klaarheid wil brengen.

Het Amerikaanse gerecht voert ondertussen de druk op. Woensdag werden drie leden gearresteerd van de Rigas-familie, de oprichters van het bedrijf Adelphia Communications. Onder hen bevond zich John Rigas, de voormalige gedelegeerd bestuurder van Adelphia. Hij kwam gisteren vrij op borgtocht. Ook twee topmedewerkers van het bedrijf werden opgepakt. Rigas en zijn twee zonen worden ervan verdacht activa te hebben ontvreemd van Adelphia, dat ondertussen al een klacht indiende tegen het drietal. Maar ook Adelphia zelf, de op vijf na grootste Amerikaanse kabelmaatschappij, wordt door de SEC beschuldigd van gesjoemel.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde donderdag dat federale speurders van plan zijn drie voormalige topmannen van WorldCom, onder wie Bernie Ebbers, in staat van beschuldiging te stellen voor hun aandeel in de fraude die enkele weken geleden aan het licht kwam. Volgens de krant willen de speurders volgende week al optreden. Het gesjoemel bij WorldCom leidde ertoe dat deze telecomgroep afgelopen zondag haar toevlucht zocht tot het Chapter 11 van de Amerikaanse faillissementswetgeving, om zich te beschermen tegen schuldeisers.

De golf van bedrijfsfraude staat ook hoog op de politieke agenda. De leiders in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat bereikten woensdagavond een akkoord over nieuwe regels voor het toezicht op deugdelijk bestuur in Amerikaanse bedrijven en op hun commissarissen. De belangrijkste elementen zijn zware gevangisstraffen voor frauderende bedrijfsleiders, nieuwe regels voor het melden van belangrijke informatie, een strenger toezicht op belangenconflicten bij de commissarissen en meer middelen voor de SEC.

President George Bush juichte de nieuwe wetgeving toe. 'Deze regering is vastbesloten bedrijfsleiders die de wet overtreden te onderzoeken, arresteren en vervolgen.' De afgelopen weken bepleitte Bush herhaaldelijk strengere straffen voor wie zich schuldig maakt aan bedrijfsfraude.

LVA

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud