Gebrek aan focus

©mfn online editor import

In het stadje L’Aquila in de Abruzzen is gisteren de jaarlijkse G8-top begonnen. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi ontvangt er de staatshoofden en regeringsleiders van de belangrijkste economieën. Hij leidde er wereldleiders als Barack Obama en Dmitri Medvedev rond in het onlangs door een zware aardbeving getroffen gebied, alvorens ze aan de gesprekstafel te laten aanschuiven.

Terwijl de first lady’s in Rome een bezoek brachten aan de Capitolijnse musea en op audiëntie mochten bij de paus, rolden de eerste ronkende perscommuniqués naar buiten. De top in L’Aquila is minder pronkerig opgevat dan vorige edities: op het dieptepunt van een zware economische crisis past het dat ook de wereldleiders matiging tonen.

De oorsprong van de G8-top ligt bij een initiatief van de vroegere Franse president Valéry Giscard d’Estaing. Die nodigde in 1975 een paar andere wereldleiders uit in het kasteel van Rambouillet voor een informele babbel over economische kwesties, op een ogenblik dat alle westerse landen een zware crisis doorworstelden. De bedoeling was te komen tot een betere coördinatie van het economisch en monetair beleid in de industrielanden. De bijeenkomst, de Westerse Economische Top genoemd, werd een jaarlijkse traditie.

35 jaar later is de informele babbel een mega-evenement en een mediacircus geworden. Behalve de grootste zeven westerse industrielanden maakt ook Rusland nu deel uit van de club, en tal van andere landen mogen participeren aan een deel van het programma. Ook een hele rist vertegenwoordigers van internationale instellingen maakt in L’Aquila zijn opwachting. De top is al lang niet meer economisch. Op de agenda staan ook politieke thema’s en onderwerpen als welzijnsbeleid, gezondheidszorg, voedselveiligheid en de klimaatverandering. Het evenement wordt gegarandeerd afgesloten met een lange catalogus van goede voornemens.

De G8-top duurt drie dagen. Maar uiteindelijk zitten de acht wereldleiders amper een zestal uur samen. Dat is niet bijster veel om alle problemen op deze aardbol te bespreken. Bijna evenveel tijd trekken ze uit om te poseren voor fotografen en televisiecamera’s.

De topontmoeting mist focus. Van het oorspronkelijke opzet blijft niets over. Er zijn te veel deelnemers en te veel onderwerpen. Heel wat thema’s worden beter op andere fora behandeld. Dat de G8-top in de loop der jaren een gedaanteverandering heeft ondergaan, is normaal. De wereld is ook geëvolueerd. Maar met de huidige formule voortgaan, heeft niet veel zin. De bijeenkomst heeft veel van haar relevantie verloren en levert weinig of geen concrete resultaten op. De G8-top is gedegenereerd tot een vertoon van pracht en praal voor de moderne monarchen. Het blijft zinvol dat de regeringsleiders van de belangrijkste economieën, niet alleen de westerse, informeel van gedachten kunnen wisselen over economische kwesties. Maar dat gebeurt beter in een andere, efficiëntere vorm. De G8-top moet grondig worden herdacht.

Stefaan MICHIELSEN

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud