Gebruik van muntje 1 eurocent valt fors terug

(tijd) - In het eerste kwartaal verminderde het aantal muntstukken van 1 eurocent dat in de eurozone in circulatie is met 13 procent. Dat meldt de Nationale Bank. Dat wijst erop dat het gebruik van de kleinste euromunt fors terugvalt. 'We stellen vast dat steeds meer kleinhandelaars hun prijzen afronden tot op 5 of 10 eurocent', melden de middenstandsorganisatie Unizo en NSZ.

In totaal daalde het aantal euromuntstukken dat in de eurozone in circulatie is in de eerste drie maanden van het jaar met een kleine 9 procent. Houdt men rekening met de omloop van de individuele munten, dan blijkt dat vooral het gebruik van de kleinste euromunt in het betalingsverkeer vermindert. In het eerste kwartaal vloeiden er 13 procent meer muntstukken van 1 eurocent terug naar de diverse nationale banken van de eurozone dan ze er uitgaven. 'De evolutie in België is nagenoeg gelijkaardig', meldt de Nationale Bank (NBB).

De algemene daling van het aantal muntstukken in circulatie suggereert volgens de NBB dat de plannen voor de verdeling van de muntstukken allicht iets te ambitieus waren opgesteld. 'Maar de lidstaten wilden er dan ook zeker van zijn dat er vanaf het begin voldoende muntstukken beschikbaar waren', meldt een woordvoerder.

De forse daling van de kleinste euromunt voedt de discussie over het nut van de kleinste euromunten. Unizo, de grootste middenstandsorganisatie, blijft pleiten voor een afschaffing van het muntstuk van 1 eurocent, en ook van dat van 2 eurocent. De daling van het gebruik van het muntstuk van 2 eurocent in het eerste kwartaal was met 2 procent veel minder uitgesproken dan voor het muntje van 1 eurocent.

'We stellen vast dat steeds meer kleinhandelaars hun prijzen afronden tot op 5 of 10 eurocent', stelt Ronny Lannoo, de woordvoerder van Unizo. 'Ook bij onze leden stellen we een trend vast naar ronde prijzen', zegt Christine Mattheeuws, de voorzitster van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Het NSZ is de tweede grootste Belgische middenstandsorganisatie. De afrondingen volgen volgens de organisaties op klachten van klanten die verveeld zitten met het 'kleine grut' in hun portemonnees.

Of de afrondingen naar boven dan wel naar beneden gebeuren, kunnen de middenstandsorganisaties moeilijk beoordelen. 'We gaan ervan uit dat de handelaar enkel het belang van de klant voor ogen heeft, en dat de aanpassingen dus niet leiden tot een hogere inflatie', luidt het bij Unizo en NSZ.

In tegenstelling tot de kleinhandelaars zijn de supermarkten geen voorstander van het verdwijnen van de kleinste euromunten. 'De supermarkten blijven met prijzen tot op 1 en 2 eurocent werken, om concurrentiële redenen, want ze willen allemaal zo scherp mogelijke prijzen aanbieden.' Dat stelt Paul Vanholsbeeck, directeur van Fedis, de beroepsorganisatie van de warenhuizen.

'De markt en het publiek zullen uiteindelijk bepalen of de kleinste euromunten verdwijnen. Want zij gebruiken de munten', verklaarde Wim Duisenberg, de voorzitter van de ECB eerder in deze krant.

DM

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud