Geen champagne

©mfn online editor import

De Amerikaanse economie is het afgelopen jaar met 2,4 procent gekrompen, blijkt uit cijfers die gisteren werden gepubliceerd. Het is de slechtste prestatie sinds 1946. Maar er is ook goed nieuws: in het vierde kwartaal groeide de economie met een verbazende 5,7 procent, de sterkste kwartaalgroei in zes jaar. Dat is een opsteker voor president Barack Obama. Het Witte Huis had het over ‘het beste economische nieuws tot nu toe’.

(tijd) -  Maar het is voorbarig de champagnekurken al te laten knallen. Het is immers niet zo dat de economische problemen achter de rug zijn en een periode van hoogconjunctuur voor de deur staat. De Amerikaanse economie beschikt over een grotere veerkracht dan de Europese. Maar dat is niet de verklaring voor de stevige groei in het vierde kwartaal. Die is te danken aan de enorme stimuleringsmaatregelen van de overheid en vooral aan de sterkere voorraadvorming in de bedrijven. Een gedetailleerde lezing van de cijfers leert bovendien dat die voorraadvorming vooral beperkt bleef tot niet-duurzame consumptiegoederen. De groeicijfers mogen dus best tevreden stemmen en aanleiding geven tot een klein feestje bij sommige beleggers, reden tot euforie is er zeker niet. Want er zijn tot dusver weinig tekenen van een duurzame herneming van de economische dynamiek in de VS.

De economie zal pas echt weer op dreef komen als de bedrijven opnieuw investeren en de consumenten consumeren. Dat eerste gebeurt al mondjesmaat: de investeringen in machines en software stegen in het vierde kwartaal met 13,3 procent. Maar de consumenten blijven voorlopig bijzonder voorzichtig. Dat de Amerikaanse economie het hoge groeitempo ook de volgende kwartalen kan aanhouden, is onwaarschijnlijk. Sommige stimuleringsmaatregelen doven stilaan uit, en dat zal vanaf het tweede kwartaal een negatieve impact hebben op de groeicijfers.

Pas als de Amerikaanse consument het geld weer laat rollen, zal de motor van de economie in de VS weer soepel draaien. Maar de consumenten zullen pas weer gaan spenderen als de situatie op de arbeidsmarkt verbetert. President Obama riep in zijn State of the Union deze week jobcreatie uit tot het belangrijkste aandachtspunt voor 2010. Daar is inderdaad nog veel werk aan de winkel. Zelfs als het groeitempo van 5,7 procent drie jaar lang gehandhaafd kan worden, levert dat niet voldoende arbeidsplaatsen op om het jobverlies van de voorbije crisis te compenseren, merkte een onderzoeks­instituut gisteren nuchter op.

De beleidsmakers in de VS kunnen dus nog niet op hun lauweren rusten. Ze moeten ijverig verder timmeren aan het economisch herstel. Nu de economische groei twee kwartalen op rij positief is, is de recessie technisch gesproken voorbij. Maar in de hoofden van de meeste Amerikanen zal de recessie pas voorbij zijn als ook de inzinking op de arbeidsmarkt is overwonnen.

STEFAAN MICHIELSEN

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud