Geen speculatieve owngoal

Michel I trapt het nieuwe politieke seizoen af met een goaltje. Maar de dreigende owngoal van een contraproductieve speculatietaks is evenwel niet weg.

Het is een begin. Niet meer dan dat, maar wel een begin. Na de eerste ministerraad na het reces kon premier Charles Michel aankondigen dat er een kleine belastingverlaging komt voor alle werkenden. Er komt ook een extra inspanning voor de lage en middeninkomens, zodat hun belastingen met 100 euro per maand worden verlaagd. Die koopkrachtverhoging voor werkenden maakt deel uit van de taxshift. Niet alle marge om loonlasten te verlagen gaat naar bedrijven, werknemers krijgen ook een deeltje.

Het is een pluim die de premier op zijn hoed mag steken: dat hij er na het hanengevecht tussen zijn vicepremiers toch in slaagde om met alle coalitiepartners meteen enkele beslissingen te nemen. En klaarblijkelijk verdedigen nu ook alle regeringspartijen de beslissingen, ook CD&V, die eerder deze week er nog mee dreigde het regeringswerk on hold te zetten. Tous ensemble.

Toch dreigt dat doelpunt snel teniet gedaan te worden door een owngoal. Over het hoe en het wat van de speculatietaks werd gisteren nog niet beslist. Die taks dreigt een miskleun te worden. De opbrengsten worden begroot op 28 miljoen euro, een peulschil op het totaalbedrag van grofweg 100 miljard belastinginkomsten. De taks is een belasting die vanaf 1 januari zou worden geheven op gerealiseerde meerwaarden die behaald worden bij de verkoop van effecten binnen zes maanden. Maar tegen welk tarief, voor welke effecten, of minwaarden afgetrokken mogen worden van de meerwaarden of niet? De grootste flou artistique.

De mogelijke schade van die taks, een slechter werkende kapitaalmarkt, is veel groter dan de mogelijke opbrengst. De grote beursgenoteerde bedrijven hebben er geen last van, want daar garanderen buitenlandse institutionele beleggers, die de belasting niet moeten ophoesten, een liquide handel. Maar als kleine beleggers, die die taks wel moeten ophoesten, minder handelen, is dat negatief voor kleinere aandelen. Kmo’s zullen minder makkelijk kapitaal kunnen ophalen op de beurs. Is een goed werkende kapitaalmarkt dan geen essentieel onderdeel van de economie, die deze regering zo graag wil aanzwengelen?

En waren het niet excellenties als Daniel Bacquelaine of Alexander De Croo die eerder al lieten verstaan dat ze een nieuwe wet-Cooreman-De Clercq wilden, de wet die investeren in aandelen fiscaal stimuleerde? Dit is net het tegenovergestelde. Het is nog niet te laat om dit gedrocht aan te passen of af te voeren. Die 28 miljoen kan vast nog bespaard worden op de eigen werking. Of is een fout symbool echt belangrijker dan

resultaten?

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud