Advertentie

Generaal Mladic vergalt EU-droom Belgrado

(tijd) - Belgrado staat onder zware druk om de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic uit te leveren aan het Joegoslaviëtribunaal. De Europese Unie dreigt ermee verdere onderhandelingen met Servië over de toekomst van Belgrado in de Unie op te schorten. Servië kan zich dat niet permitteren nu een breuk met de buurrepubliek Montenegro dreigt en de kans bestaat dat het de provincie Kosovo verliest.

De EU moet volgende week beslissen of de onderhandelingen met Servië-Montenegro over een Stabilisatie- en Associatieakkoord worden voortgezet. Die gesprekken gingen op 10 oktober van start en kunnen volgens EU-commissievoorzitter José Manuel Barroso in de herfst van dit jaar worden afgerond. Een dergelijk akkoord vormt de eerste stap richting EU-lidmaatschap. De EU heeft de samenwerking met het Joegoslaviëtribunaal evenwel als voorwaarde gesteld voor verdere gesprekken.

Telkens wanneer Belgrado een ultimatum wordt gesteld om te bewijzen dat het de samenwerking met het tribunaal ernstig meent, nemen de speculaties over een nakende arrestatie van Mladic toe. Het vorige ultimatum werd in november gelanceerd door de voorzitter van het tribunaal, Theodor Meron, en verstreek eind 2005. Servië kon een EU- en NAVO-lidmaatschap volgens Meron wel vergeten als Mladic op 31 december niet in de cel zat.

Eind vorig jaar werd gehoopt dat de nieuwe minister van Defensie, Zoran Stankovic, voor een doorbraak zou zorgen. Hij kent de familie Mladic goed. Blijkbaar werd ervan uitgegaan dat Stankovic Mladic ertoe kon aanzetten zich vrijwillig over te geven. Mladic bleef evenwel op vrije voeten.

Servië kijkt nu opnieuw aan tegen een ultimatum, maar dit keer een van de EU zelf. De voorbije dagen zijn de geruchten over de nakende arrestatie van Mladic bijgevolg opnieuw sterk toegenomen. Mladic zou volgens sommigen in Belgrado zijn opgepakt en via het Bosnische Tuzla naar Den Haag zijn overgebracht. Anderen houden vol dat er met hem onderhandeld wordt aan de grens tussen Servië en Bosnië. De hoofdaanklaagster van het Joegoslaviëtribunaal, Carla del Ponte, ontkende gisteren beide scenario's.

Del Ponte houdt vol dat Mladic zich in Servië bevindt en dat al sinds 1998. Ze eiste opnieuw dat Mladic onmiddellijk wordt opgepakt en bestempelde de rol van de EU als cruciaal. 'Duidelijke ultimatums gekoppeld aan duidelijke sancties leiden tot snelle resultaten', zo orakelde Del Ponte.

De ditmaal erg hardnekkige geruchten over de arrestatie van Mladic hebben volgens waarnemers tot doel de Servische bevolking voor te bereiden. Sommige kranten beweren dat de Servische minderheidsregering de arrestatie niet durft bevestigen uit angst voor onlusten. Vooral in ultranationalistische kringen wordt Mladic nog beschouwd als een held. Maar steeds meer Serviërs zien de uitlevering van de generaal als een noodzakelijk offer om de Europese boot niet te missen.

Als Belgrado die boot mist, dan luidt dit waarschijnlijk het einde in van de regering van premier Vojislav Kostunica. De uitlevering van Mladic en het veiligstellen van de gesprekken met de EU zijn misschien de enige positieve verwezenlijkingen die de regering de bevolking dit jaar kan voorleggen. Belgrado moet zich dit jaar niet alleen teweer stellen tegen de internationale gemeenschap die Servië de onafhankelijkheid van Kosovo door de strot probeert te duwen.

De buurrepubliek Montenegro is van plan zich dit jaar per referendum uit te spreken over een mogelijke scheiding met Servië waardoor een eind zou komen aan de unie tussen beide voormalige Joegoslavische deelrepublieken. De EU heeft al laten weten dat een dergelijke scheiding de gesprekken over een Stabilisatie- en Associatieakkoord zal bemoeilijken. Als Mladic voortvluchtig blijft, worden de gesprekken daarover niet eens hervat.

Ludwig DE VOCHT

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud