Geweldgolf overschaduwt inauguratie Uribe als president Colombia

(tijd) - Alvaro Uribe Vélez legt vandaag de eed af als president van Colombia. Het gloednieuwe staatshoofd belooft de bevolking de komende vier jaar de strijd aan te binden met de rebellenbewegingen. De guerrillero's zijn vast van plan de handschoen op te nemen. De voorbije weken voerden ze hun bommencampagne 'bij wijze van voorsmaakje' al op. Verschillende keren was Uribe het doelwit van de acties.

De ultraconservatieve Alvaro Uribe neemt vandaag officieel de fakkel over van Andrés Pastrana. De veiligheidsmaatregelen voor de eedaflegging van Uribe zijn immens. De autoriteiten brachten zo'n 220.000 soldaten en agenten in verhoogde staat van paraatheid om de rust in het land te bewaren. In de hoofdstad Bogotá alleen zijn 20.000 extra manschappen op de been.

Luchthavens in de buurt van de hoofdstad schorsen alle luchtverkeer voor 72 uur. Tijdens de eedaflegging is het luchtruim boven Bogotá ook gesloten voor commerciële en privé-vluchten. Enkel legerhelikopters en -vliegtuigen mogen de lucht in. Vuilnis- en tankwagens rijden enkele dagen niet uit en in verschillende departementen gold de voorbije nacht een uitgaansverbod voor mens en dier uit vrees voor bomaanslagen.

De autoriteiten besloten tot de extreme maatregelen nadat een geweldgolf het land de voorbije maanden overspoeld had. Bomaanslagen en gevechten tussen rebellenbewegingen kostten het leven aan honderden mensen. De Colombiaanse geheime dienst (DAS) verijdelde de voorbije weken naar eigen zeggen ook enkele aanslagen op Uribe. Volgens de DAS wilden guerrillero's Uribes helikopter neerhalen en hadden ze plannen om een gekaapt vliegtuig te laten neerstorten op het presidentiële paleis tijdens de inauguratie.

Het leeuwendeel van de aanslagen is het werk van de marxistische Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), 's lands grootste rebellenbeweging. De FARC, het extreem linkse Bevrijdingsleger (ELN), de uiterst rechtse paramilitairen van de Verenigde Zelfverdedigingsgroepen van Colombia (AUC) en het regeringsleger zijn al sinds 1964 in een bloedige strijd verwikkeld.

De FARC voerde haar geweldcampagne op nadat de vredesonderhandelingen met de regering op 20 februari van dit jaar waren afgesprongen. Na de overwinning van Alvaro Uribe bij de presidentsverkiezingen eind mei staken de guerrillero's nog een tandje bij. Uribe had van de be-eindiging van de burgeroorlog het strijdpunt van zijn verkiezingscampagne gemaakt. Hij stelde de rebellen een harde, gewapende strijd in het vooruitzicht. De FARC-rebellen besloten daarop de pas verkozen president een 'voorsmaakje' te geven van wat hem de komende vier jaar te wachten staat.

Om zijn doel te bereiken wil Uribe de militaire uitgaven met een derde verhogen, tot 4,3 miljard euro. Met die extra middelen wil hij de getalsterkte van leger en politie op zijn minst verdubbelen. Voorts overweegt hij een miljoen burgers in te schakelen als informant bij de inlichtingendienst en wil hij burgers bewapenen om de guerrillero's te verslaan.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI) zouden ook plannen bestaan om de president opnieuw de bevoegdheid te geven de staat van beleg af te kondigen en zo het parlement buiten spel te zetten en fundamentele rechten op te schorten. AI heeft ook bedenkingen bij het voorstel om het leger dezelfde bevoegdheden toe te kennen als de gerechtelijke politie. Daardoor zou het leger huiszoekingen en aanhoudingen mogen verrichten zonder dat het daarvoor een gerechtelijke machtiging nodig heeft.

Uribe belooft voorts de corruptie met wortel en al uit te roeien en politieke hervormingen door te voeren. Er wachten de gloednieuwe president ook economische uitdagingen: 27 van de 42 miljoen Colombianen leven in armoede, de werkloosheidsgraad is de hoogste van Zuid-Amerika en de economie groeit amper.

LD

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud