Senior writer

Het massale protest in Hongkong heeft geleid tot de opschorting van de omstreden uitleveringswet. De machthebbers in Peking lijden gezichtsverlies.

Het miljoenenprotest in Hongkong houdt aan. Zondag zouden twee miljoen mensen betoogd hebben, een historisch record voor de landstrip die slechts zeven miljoen inwoners telt.

Zaterdag kondigde de Hongkongse regeringsleider Carrie Lam aan dat de omstreden uitleveringswet wordt opgeschort. Die toegeving kwam er nadat een miljoen mensen een week geleden ook al eens de straat opgetrokken waren. 

Maar de demarche van Lam heeft het protest niet uitgedoofd. Integendeel. Dat bewees het protest van zondag. De demonstranten eisen dat de wet helemaal begraven wordt en dat Lam opstapt. 

De revolte in Hongkong komt op een vervelend moment voor de Chinese machtshebbers.

De revolte in Hongkong komt op een vervelend moment voor de Chinese machtshebbers. Op 1 juli wordt gevierd dat Hongkong in 1997 overgedragen werd aan China. Toen beloofden de Chinese leiders dat de stad haar autonomie en vrijheden zou behouden. Maar Peking kwam die beloften niet na.

In 2014 was Hongkong al eens weken in de ban van 'de Beweging van de Regenschermen'. De Hongkongse jeugd vroeg meer democratie. Uiteindelijk bloedde dat protest dood zonder dat concrete toegevingen gedaan werden. Integendeel, de voorbije vijf jaar heeft China zijn greep alleen maar versterkt op het financiële centrum van het Oosten.

De betwiste wet op de uitlevering aan China zette de deur open om iedere opposant naar China af te voeren en zou de democratie in Hongkong nog meer ondergraven.

In tegenstelling tot vijf jaar geleden lijkt de protestbeweging vandaag steviger en is de mobilisatiekracht erg groot. Dat stelt een groot probleem voor de Chinese leiders.

De Chinese president Xi Jinping vecht op dit moment al een handelsoorlog uit met de VS, het probleem-Hongkong komt daar nog eens bovenop. Het verzwakt de positie van 'de rode keizer' aanzienlijk en doet hem internationaal averij oplopen.

Ongetwijfeld zal China pogen om de schade te beperken. De wet afvoeren en wellicht ook Lam afvoeren, is de eenvoudigste uitweg voor het Chinese regime. De vraag blijft of 'de straat' in Hongkong daarmee tevreden zal zijn.

Ook voor China is Hongkong een belangrijk financieel draaipunt en met een slabakkende economie in het thuisland, heeft Xi geen behoefte om nog meer economisch ontij te horen.

Ongetwijfeld zal China pogen om de schade te beperken. De wet afvoeren en wellicht ook Lam afvoeren, is de eenvoudigste uitweg voor het Chinese regime. De vraag blijft of 'de straat' in Hongkong daarmee tevreden zal zijn.

Dat is niet zeker. De onvrede zit diep en de drang naar vrijheid is groot. Alleen is de macht van de straat op het einde van de dag beperkt. In 2014 stierf het protest weg omdat internationale solidariteit uitbleef. Op de G20-top eind deze maand zal Xi in ieder geval vragen krijgen over Hongkong. Of zullen het meer dan vragen zijn?

Het is aan de andere wereldleiders om duidelijk te maken dat ze de gang van zaken in Hongkong niet langer pikken. Durven ze dat aan?

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud