Goedkope olie

©mfn online editor import

In tijden van internationale spanningen zakt de olieprijs almaar dieper. Dat is niet alleen vreemd, het betekent niet eens noodzakelijk goed nieuws.

Het is volstrekt contra-intuïtief: uitgerekend op het moment dat een reeks brandhaarden de internationale aandacht opeisen, daalt de olieprijs tot het laagste peil in negen maanden. Bovendien rekent het Internationaal Energieagentschap (IEA) voor dat de vraag naar olie blijft stijgen, maar veel minder dan eerst aangenomen. Met andere woorden: de olie kan nog een tijdje goedkoop blijven.

Goed nieuws? Niet echt. De chaos en anarchie in Irak en Libië werden ruimschoots gecompenseerd door Saudi-Arabië dat zijn kranen voluit opendraaide. Libië verhoogde eveneens zijn productie ondanks de interne rebellie. Bovendien zijn de voorraden wereldwijd hoog, zodat ook problemen in Irak en Nigeria geen effect hebben op de prijs. Op lange termijn speelt de winning van schaliegas eveneens een belangrijke rol.

Het venijn zit in de afnemende vraag naar olie die het IEA verwacht. Dat wijst op een slabakkende economie voor dit en volgend jaar, het zoveelste economisch vooruitzicht dat niet bepaald vrolijk stemt.

Bovendien heeft het weinig zin naar de olieboer te rennen om uw wintervoorraad in te slaan. De olieprijzen worden verrekend in dollar en door de relatieve sterkte van de euro, lopen we gewoon een deel van de daling van de olieprijzen mis.

Daarbovenop geldt natuurlijk dat de olieprijs en de vooruitzichten maar een momentopname zijn. En dan belanden we weer bij de conflicten die wereldwijd woeden. Een escalatie in Irak of Libië kan de olieproductie daar verder ontwrichten, wat dan wel een probleem in het aanbod kan veroorzaken. De instabiele situatie in het Midden-Oosten wordt nu gecamoufleerd door de schier eindeloze voorraad van de Saudi’s.

Dichter bij huis woedt nog steeds het Oekraïense conflict. De sancties van de VS en Europa tegen Rusland hebben momenteel nog geen invloed op de olieprijs. Daarvoor is het nog te vroeg.

Europa is voor een belangrijk deel afhankelijk van de Russische gasleveringen. De helft van dat gas komt via Oekraïne naar Europa. Voorlopig blijft dat gas vloeien. Maar het is onduidelijk of Oekraïne dan wel Rusland de toevoer niet zullen afsnijden. Oekraïne dreigde daar al mee als sanctie tegen Rusland. Dat zou Europa de komende maanden in de kou zetten. Gisteren werd dan weer gas naar Europa buiten de sancties gehouden. Maar dat betekent nog niet dat Rusland het gaswapen niet wil activeren. Ook al heeft het de inkomsten van gas en olie dringend nodig.

De olieprijs geeft een indicatie van de verwachtingen, niet meer dan dat. Het sentiment kan snel omslaan. Daarom kan een lage olieprijs soms meer onheil verbergen dan op het eerste gezicht wordt aangenomen. En daarom hoeft een lage olieprijs bij de huidige internationale brandhaarden evenmin te verbazen, al is het natuurlijk wel vreemd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud