Grondige discussie over energiebeleid ontbreekt

Senior writer

De regering-De Croo vervalt met een te weinig doordacht energiebeleid in de oude kwaal.

Terwijl de partijen van de federale regering nog kibbelen over de kernuitstap, waarover de definitieve beslissing eind dit jaar moet worden genomen, maakt Electrabel, de uitbater van de Belgische kerncentrales, die discussie zonder voorwerp. ‘Het is niet meer haalbaar twee kerncentrales langer open te houden na 2025', zei CEO Thierry Saegeman dinsdag tijdens een hoorzitting in de Kamer. ‘Wij hebben die bladzijde omgeslagen.’

De kalender van Electrabel voor nieuwe investeringen en de nodige vergunningen is niet compatibel met de politieke kalender van de regering. Om de centrales langer te laten draaien, had de beslissing daarover eind vorig jaar al moeten vallen.

Het komt sommige regeringspartijen, zoals Groen en Ecolo, wellicht niet slecht uit dat Electrabel er nu zelf de stekker uittrekt. Zij hebben zich altijd gekant tegen een verlenging en halen nu hun slag thuis. Zonder regeringsbeslissing, gewoon door in te spelen op het politieke uitstelgedrag.

Trofee

De kernuitstap is een trofee die ze hebben binnengehaald. Vooraleer de koers helemaal is gereden. Want er is nog geen duidelijkheid over de bouw van nieuwe gascentrales die het gat moeten opvullen en over de subsidies die daarvoor nodig zijn. Het is nog niet uitgeklaard hoe de elektriciteitsbevoorrading zal worden verzekerd, en wat het verwachte effect op de elektriciteitsprijzen zal zijn.

Ook op de CO2-uitstoot is er een effect. Het Planbureau stelde vorige week dat de gedeeltelijke vervanging van kerncentrales door gasgestookte centrales de CO2-uitstoot met 12 procent zal doen toenemen. Dat is een flinke stap achteruit dus in de strijd tegen de klimaatverandering. Maar volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) baseerde het Planbureau zich daarvoor op achterhaalde assumpties. In elk geval, een bijdrage in de strijd tegen de klimaatverandering zullen de nieuwe gascentrales niet leveren. Maar dat is dan de prijs die betaald moet worden om van kernenergie af te kicken. Is in de federale regering iedereen akkoord dat we die prijs moeten betalen?

In welke mate moet België in zijn eigen elektriciteitsproductie voorzien? Daarover zou tenminste een grondig politiek en economisch debat gevoerd moeten worden.

De belangrijkste vraag is of de stroombevoorrading verzekerd is als de kerncentrales sluiten. Volgens de enen wel, volgens anderen niet. The proof of the pudding is in the eating. Maar wat als België uiteindelijk met een stroomtekort wordt geconfronteerd?

Dan voeren we gewoon elektriciteit in uit het buitenland? Ons land maakt zich daarmee wel afhankelijk van andere landen voor een strategisch belangrijk product. Daarover zou tenminste een grondig politiek en economisch debat gevoerd moeten worden: in welke mate moet België in zijn eigen elektriciteitsproductie voorzien? Doordat we destijds toegestaan hebben dat Electrabel ingelijfd werd door het Franse Engie hebben we voor een groot stuk de controle over de Belgische elektriciteitsproductie uit handen gegeven. Gaan we diezelfde fout opnieuw maken, en nog een stap verder zetten op die weg?

Het is een al vaak geformuleerde klacht: België slaagt er niet in een samenhangend energiebeleid op de lange termijn uit te stippelen en te voeren. En deze regering heeft nog niet aangetoond op dat vlak een verschil te maken.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud