Groot en alarmerend veiligheidsprobleem

Redacteur Politiek

Of we het nu willen of niet, de Belgische veiligheidsdiensten zullen een versnelling hoger moeten schakelen om het land veilig te houden. Maar het is niet de enige weg.

Een reusachtige klopjacht en een nieuw bloedbad: dat is het beeld dat we van vrijdag zullen onthouden. De Franse overheid zette een 88.000-koppige politiemacht in om de daders van de twaalfvoudige moordaanslag in Parijs op te sporen, met helaas opnieuw doden tot gevolg.

Het roept de vraag op of we het best wennen aan dat beeld. Moeten we gewoon worden aan politieagenten met mitrailleurs in de straten? Of zelfs aan het feit dat ook zij niet alle onheil kunnen voorkomen?

Het veiligheidsprobleem is in ieder geval groot en alarmerend. Zo schaduwen de Belgische veiligheidsdiensten een dertigtal jihadi’s die teruggekeerd zijn uit Syrië. Het alarmerende is dat ze beweren over onvoldoende mensen te beschikken om die taak naar behoren te doen. Ze vrezen de situatie niet onder controle te hebben.

Wat dat betreft, zijn we deze week wakker geworden in een andere wereld. Vorig jaar domineerde Edward Snowden nog het nieuws met onthullingen over hoe de Amerikaanse inlichtingendiensten met hun afluisterpraktijken over de schreef gingen. De slinger was na 9/11 doorgeslagen, voelde het toen.

Die discussie - over de controle op de veiligheidsdiensten - is nog altijd pertinent, maar we zijn er deze week opnieuw aan herinnerd waar de prioriteiten liggen. Veiligheid is een kerntaak van de overheid, die ze bovendien niet mag uitbesteden. Als die taak halfslachtig wordt uitgevoerd, kunnen de gevolgen dramatisch zijn. Of we het nu willen of niet, de Belgische veiligheidsdiensten zullen een versnelling hoger moeten schakelen. 

Tegelijk was er gisteren dat andere beeld. In het Antwerpse stadhuis gaven bisschop Johan Bonny, imam Saïd Aberkan en rabbijn Emile Wasyng een boodschap van verzoening. ‘Wij verzetten ons tegen haat en geweld gepleegd in naam van eender welk geloof of religieuze overtuiging’, zei de imam. Je kan daarin een tegenstelling zien met het harde politieoptreden, maar dat is het niet. We zullen beide wegen tegelijk moeten bewandelen. De gezamenlijke boodschap van vertegenwoordigers van de drie grootste godsdiensten in België was in dat opzicht bijzonder belangrijk.

Schrijver Geert Mak legt verder in deze krant uit hoe het stadsbestuur en de politie van Amsterdam na de moord op cineast Theo van Gogh erin slaagden imams, dominees en sociaal werkers in te schakelen en de woede konden ombuigen in een dialoog. Die aanpak, in combinatie met een strakker en waakzamer veiligheidsbeleid, is het evenwicht dat we nu moeten vinden.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud