Senior writer

Nu nieuwe Amerikaanse tarieven dreigen, belooft China Europese bedrijven een gelijke behandeling. Maar Europa heeft nog werk om voldoende gewicht in de wereldschaal te leggen.

De Europese ‘president’ Donald Tusk had het over een ‘doorbraak’. Tegen de verwachtingen in kwam gisteren aan het einde van de Europees-Chinese top een slotverklaring waarin China belooft Europese bedrijven op gelijke voet te behandelen met de eigen ondernemingen. Ook willen de Chinezen tegemoetkomen aan een reeks verzuchtingen, onder meer over staatssubsidies. De Chinese toegevingen kwamen er nadat Europa zich assertiever had opgesteld in de onderhandelingen.

Enkele uren eerder had de Amerikaanse president Donald Trump er dan weer mee gedreigd voor 9,7 miljard euro tarieven op te leggen voor een reeks Europese producten. De maatregel is een vergelding voor de vermeende subsidies aan de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Het voornemen dreigt de handelsspanningen tussen de EU en de VS weer op te voeren. De relatie kreeg vorig jaar al een knauw nadat Trump tarieven op de import van staal en aluminium had afgekondigd. In juli vorig jaar sloot de Amerikaanse president in dat dossier wel een bestand met Europa, maar dat blijft wankel.

Los van de schier eindeloze brexitsaga staat Europa voor nog andere belangrijke uitdagingen.

Voor Europa is het meer dan ooit zaak om een eigen weg te vinden in een wereld waar oude bondgenootschappen op het spel staan en nieuwe allianties allesbehalve evident zijn. De relatie met de VS is fundamenteel veranderd onder Trump, al was de aanloop al voor zijn ambtsperiode genomen. En China is verre van een betrouwbare partner. De nieuwe beloften aan de EU moeten nog worden uitgevoerd. Peking beloofde hetzelfde aan de VS, wat voorlopig weinig opleverde.

Smeerolie

Europa mag zich dan assertiever opgesteld hebben tegenover China, niet iedere Europese lidstaat ziet dat land als een bedreiging. Voor sommige landen in het zuiden of het oosten van de Unie zijn Chinese investeringen meer dan welkom. Maar het Chinese investeringsbeleid is een subtiele manier om economische macht en invloed te verwerven en kan op termijn leiden tot een verdeeld Europa.

Investeringen en handel vormen de smeerolie van de globale economie. Als er fricties zijn, gaat de conjunctuur daaronder lijden. Dat bleek gisteren nog maar eens uit de prognoses van het Internationaal Monetair Fonds.

Los van de schier eindeloze brexitsaga staat Europa dus voor nog andere belangrijke uitdagingen. Het is niet eenvoudig een eengemaakt handelsbeleid en een uniform beleid rond investeringen op te zetten. Maar om voldoende gewicht in de wereldschaal te kunnen leggen is dat wel nodig.

Het gaat trouwens niet alleen om investeringen en handel. Er is ook duidelijk een geopolitieke machtsfactor. Dat maakt het zeker niet eenvoudiger. De eengemaakte Europese markt is een belangrijke hefboom, waarop Europa in belangrijke mate zijn economisch beleid kan stoelen en zo kan timmeren aan een eigen handel en wandel. Het wordt meer dan een gezondheidswandeling om dat te bereiken.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud