Happart wil praten over staatshervorming

(belga) - Als er na de federale verkiezingen van 2007 nieuwe communautaire onderhandelingen komen, zullen ook de Walen eisen op tafel leggen. Dat verklaarde de Waalse parlementsvoorzitter, José Happart (PS), zaterdag in Namen in zijn toespraak op de Waalse Feesten. De Vlaamse minister-president, Yves Leterme (CD&V), reageerde tevreden. De woorden van Happart bewijzen volgens hem dat de Waalse geesten rijpen.

Indien nodig leggen ook wij onze eisen op tafel, liet Happart zaterdag in Namen aan zijn toehoorders weten. Details gaf de PS'er niet mee. Hij zei enkel dat het gaat om bevoegdheden die een toegevoegde waarde opleveren voor het Waals Gewest.

In een reactie zei de Vlaams minister-president, Yves Leterme, dat de uitspraken van Happart een stap vooruit betekenen. Bij de discussie over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde stootten de Vlamingen nog op een radicaal Franstalig 'njet', nu zijn de Franstaligen bereid een debat te voeren over een betere verdeling van de bevoegdheden. 'Een positieve evolutie die aantoont dat de geesten rijpen', beklemtoonde Leterme.

De Waalse minister-president, Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS), greep de Waalse Feesten aan om het Waalse Marshallplan te promoten. In aanwezigheid van premier Guy Verhofstadt en de Vlaamse minister-president, Yves Leterme, lanceerde 'Van Cau' opnieuw een oproep tot samenwerking om de Waalse economie te herstellen.

'Wij verwachten dat de federale staat de economische ontwikkeling van het land steunt, onder meer door die maatregelen te nemen waaraan wij het meest behoefte hebben', verklaarde Van Cau op de receptie naar aanleiding van de Waalse Feesten.

De Waalse minister-president heeft zijn collega's van het Vlaams en Brussels Gewest intussen gecontacteerd om samen een eisenbundel op te stellen aan het adres van de federale overheid. De Waalse eisen zijn onder meer een verlaging van de fiscale druk op bedrijven en een lastenverlaging voor ondernemingen in achtergestelde gebieden. Volgens Van Cauwenberghe bevinden die achtergestelde gebieden zich niet alleen in Wallonië, maar ook in Vlaanderen en Brussel.

De Vlaamse regering buigt zich volgende week over de oprichting van deze zogenaamde vrije zones. Vlaams minister-president Leterme loopt er niet echt hoog mee op. 'Ik ben er niet van overtuigd dat het hier om een doeltreffend systeem gaat. In plaats van lastenverlagingen in enkele versnipperde zones, kiezen we beter voor een algemene lastenverlaging', zei Leterme in een reactie.

Van Cauwenberghe dreigt in Vlaanderen niet alleen bot te vangen met zijn pleidooi voor de creatie van vrije zones. Ook zijn oproep om van het Brusselse Gewest een 'région à part entière' te maken zal ongetwijfeld in Vlaamse dovemansoren vallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud