Harde aanpak

©Saskia Vanderstichele

De monsterboete voor BNP Paribas maakt duidelijk dat de banken het spel volgens de Amerikaanse regels moeten spelen. Anders worden ze hard aangepakt.

Sinds een jaar treden de Amerikaanse overheid, het gerecht en de toezichthouders harder op tegen de grote financiële spelers. Na de financiële crisis luidde het dat geen enkele bank nog ‘too big to fail’ mocht zijn. Het nieuwe credo luidt dat geen enkele bank nog ‘too big to jail’ is.

BNP Paribas heeft dat nu ondervonden. De Franse bank kreeg de grootste boete ooit voor de schending van het Amerikaanse embargobeleid. Het is duidelijk dat de VS overal de regels opleggen waar er dollartransacties zijn, of men dat nu leuk vindt of niet. De dollar is een machtige hefboom en geeft de VS veel macht in de financiële wereld.

De VS laten eveneens zien dat regulering één zaak is, maar dat hard ingrijpen ertoe leidt dat financiële instellingen het voorzichtiger aanpakken. Het afdwingen van de regels is minstens zo belangrijk als het opleggen ervan. Hoe hoger de pakkans, hoe voorzichtiger het gedrag. Dat geldt in het verkeer, dat geldt evenzeer in de financiële wereld.

De Amerikaanse aanpak is erg efficiënt. Dankzij het samenspel tussen het gerecht en de toezichthouders worden de zaken grondig en in een strak tempo aangepakt. De methode slaat ook enkele mythes aan diggelen. Een schuldbekentenis leidt niet automatisch tot paniek of een faillissement van de betrokken bank. BNP is dan wel door het stof gegaan, aan het einde van de dag blijft de bank wel overeind. Zij het een stukje armer.

In vergelijking met de VS staat de aanpak van de bank­wereld in Europa nog nergens. Nu op Europese schaal een bankenunie en een bankentoezicht worden opgebouwd, is het noodzakelijk dat er ook ruimte is voor het afdwingen van de regels en het hard aanpakken als ze genegeerd worden. Meestal zijn de toezichthouders bekommerd om de financiële stabiliteit en de soliditeit van het systeem. En is er veel minder oog voor het afdwingen van de regels, laat staan het hard aanpakken van banken die in de fout gaan.

De Amerikaanse methode mag dan hardvochtig overkomen, het is wel duidelijk dat ze werkt. Europa hoeft dat model niet te kopiëren. De instrumenten en de middelen zijn anders dan in de VS. Maar zelfs grote banken dwingen om de regels te respecteren is een gezond principe.

De Amerikaanse campagne tegen de grote jongens in de financiële wereld - ook tegen de eigen banken - is een over­wogen politiek. Het gebeurt onder druk van de publieke opinie, die nog altijd vindt dat de banken ongestraft en ongeschonden uit de crisis zijn gekomen. In Europa ligt nu nog de nadruk op het stabiliseren van het financiële systeem. Het zou goed zijn dat ook hier de volgende stap wordt gedaan, die naar afdwingbare handhaving van de regulering, net zoals dat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is gebeurd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud