Hervorming telefoonnummers wordt op de lange baan geschoven

(tijd) - De hervorming van de telefoonnummers in ons land is voor onbepaalde tijd opgeschort. Dat zegt Jan Vannieuwenhuyse, die het dossier in handen heeft bij het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). De wijziging werd noodzakelijk geacht omdat door de liberalisering van de markt een tekort aan nummers dreigde te ontstaan. Maar door de malaise in de sector viel de nood aan telefoonnummers sterk terug.

De basis van het huidige nummerplan dateert van 1974. In het midden van de jaren 90 begonnen de voorbereidingen voor een nieuw plan omdat er een tekort aan nummers dreigde te ontstaan. Dat had twee redenen: de opkomst van nieuwe diensten, maar vooral de nakende vrijmaking van de markt: de nieuwe spelers die zouden aantreden hadden nummers nodig.

Na een rondvraag viel de beslissing het nieuwe plan in twee stappen in te voeren. Stap 1, waarbij altijd het zonenummer moet worden gedraaid, werd van kracht in 2000. Dat leverde zo'n 3 miljoen extra nummers op. Daardoor zijn nu ruim 15 miljoen nummers beschikbaar, waarvan er volgens een ruwe schatting 10 miljoen worden gebruikt.

Stap 1 creëerde ook tijd om stap 2 voor te bereiden. Die tweede stap houdt in dat het kengetal geïntegreerd wordt in het abonneenummer en het mogelijk wordt de 0 te vervangen door een 2 (02/345.67.89 in Brussel wordt dan 22.345.67.89). Er is nog geen beslissing gevallen over de vervanging van de 0. Indien die maatregel doorgevoerd wordt, is dat een dure ingreep omdat bedrijven bijvoorbeeld hun drukwerk en telefooncentrales moeten aanpassen.

Destijds was de streefdatum voor de tweede stap 1 juli 2003. Later werd dat op zijn vroegst 2004. Nu is de invoering voor onbepaalde tijd verdaagd. 'Door de malaise in de sector en de problemen van de telecommunicatiebedrijven is de vraag naar nummers stilgevallen. Sommige operatoren geven zelfs nummers terug. De voorbereidingen voor stap 2 worden pas hervat als de groei aantrekt, maar dat verwachten we voorlopig niet', zegt Jan Vannieuwenhuyse.

Telecombedrijven krijgen telefoonnummers in blokken van 10.000. In 1998 werden 206 blokken toegewezen en het jaar nadien 156. In 2000 viel dat terug tot 85. Er werden ook voor het eerst zes blokken geannuleerd. Zo'n annulering doet zich voor als een telecombedrijf nummers teruggeeft of als het BIPT ze terugneemt wanneer een operator van de markt verdwijnt. Vorig jaar werden maar 29 blokken toegewezen, tegen 53 annuleringen. In de eerste acht maanden van dit jaar was er 1 annulering op 11 toewijzingen. In vergelijking met 1998 daalde de vraag met 95 procent.

Volgens Vannieuwenhuyse heeft dat fenomeen ook deels te maken met de invoering van nummerbehoud op het vaste net. 'Maar dat effect mag niet worden overschat.' Op 1 juli 2002 waren 433.000 nummers overgedragen tussen twee operatoren, tegen 361.000 begin dit jaar. 'Het merendeel van de nummers gaat nog altijd van Belgacom naar een concurrent. Het aantal dat in omgekeerde richting gaat of van de ene Belgacom-concurrent naar de andere, neemt echter toe.

BB

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud