Advertentie
Advertentie

Het goede voorbeeld

De regering is begonnen met een charmeoffensief om pan-Europese pensioenfondsen naar België te lokken.

Drie ministers - onder wie premier Guy Verhofstadt - en de top van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen reisden gisteren naar Genève om de Belgische troeven op dat vlak aan een uitgelezen publiek voor te stellen. Het is de bedoeling dat er nog meer roadshows volgen.

De regering heeft de niche van de pensioenfondsen uitgekozen om Brussel verder te ontwikkelen als financieel centrum. Slim gezien, want de veroudering van de bevolking in Europa maakt dat pensioenfondsen een boomende business zijn.

Bovendien is het helemaal niet gek om in te zetten op een nieuwe activiteit in de dienstensector. De voorbije maanden is duidelijk geworden dat België, ondanks alle gunstmaatregelen, niet echt een grote toekomst heeft als vestigingsplaats voor internationale autoassemblagebedrijven en, bij uitbreiding, voor industriële activiteiten.

Dat de regering iets doet om de rol van Brussel als financieel centrum te ondersteunen, kan alleen maar worden toegejuicht. 5 procent van de markt van de Europese pensioenfondsen naar hier halen, is de ambitie.

Reusachtige economische voordelen zal dat niet onmiddellijk opleveren. Maar als er pensioenfondsen naar hier komen, zullen die wel wat hooggekwalificeerd personeel nodig hebben. Ze zullen ook een beroep doen op juridisch en financieel advies, en zo meer. Direct en indirect kan het dus wel wat banen creëren, en misschien op die manier ook wat extra belastinginkomsten opleveren.

Een fiscale jackpot zullen de pensioenfondsen voor de federale overheid wel niet worden. Want om de fondsen naar hier te halen, biedt de regering hen een nagenoeg volledige vrijstelling van belastingen aan. Minister van Financiën Didier Reynders, verantwoordelijk voor de fiscale ontvangsten, vindt dat geen probleem. De Schatkist verliest er ook niet aan, zegt hij, omdat het om een activiteit gaat die nu nog niet bestaat.

Dat klopt. Het is niettemin opmerkelijk dat de federale regering wel fiscale gunstregimes invoert voor nieuwe activiteiten, maar ondertussen weinig doet om de belastingdruk op bestaande bedrijven te verlagen. Die discriminatie valt moeilijk te verdedigen.

De regering is trouwens niet coherent in haar beleid. Langs de ene kant neemt ze initiatieven om Brussel te ontwikkelen tot een internationaal centrum voor pensioenfondsen. Maar langs de andere kant heeft ze zelf - om de begroting op te smukken - een aantal belangrijke pensioenfondsen geplunderd en vervolgens geliquideerd, zoals het pensioenfonds van de NMBS en van Belgacom, dat het grootste in België was.

Dat was niet meteen de meest verstandige zet, voor wie nu opeens beweert de sector van de pensioenfondsen in ons land te willen ontwikkelen. Wat is het nut van dure buitenlandse roadshows, als de regering in eigen land niet eens het goede voorbeeld geeft?

Stefaan Michielsen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud