Het grote zwijgen

©Sofie Van Hoof

Stilstaan is achteruitgaan. Het is een cliché. Maar tegelijk is het een waarheid als een koe. De resultaten van het politiek immobilisme dat dit land sinds de federale verkiezingen van juni vorig jaar in de greep houdt, worden stilaan zichtbaar in internationale lijstjes.

In het rapport ‘Doing business’ van de Wereldbank, dat landen rangschikt naar hun ondernemingsklimaat, is België gezakt van de 16de naar de 19de plaats. Niet omdat ondernemen in ons land lastiger of moeilijker is geworden. Wel omdat andere landen het voorbije jaar belangrijke inspanningen gedaan hebben om het zakendoen op hun territorium aantrekkelijker te maken. Maandag al was uit een studie van KPMG gebleken dat het nominale tarief van de vennootschapsbelasting in België het op één na hoogste is in de Europese Unie. Drie landen die vorig jaar nog slechter scoorden, hebben hun tarief inmiddels verlaagd.

België maakt pas op de plaats en wordt daardoor ingehaald door andere landen, terwijl het economisch klimaat danig verslechtert. Omdat ons land nu al maanden geen daadkrachtige regering heeft, is de Belgische economie niet goed beschermd tegen het onheil dat op ons afkomt. De regering minimaliseert de sombere economische voorspellingen. Het zal allemaal zo’n vaart niet lopen, luidt het. Daarmee neemt ze haar wensen voor werkelijkheid.

In zijn regeringsverklaring, afgelegd in maart, stelde premier Yves Leterme (CD&V) een krachtig beleid en doeltreffende maatregelen in het vooruitzicht. Hij beloofde dat de regering concrete initiatieven zou nemen om het economisch draagvlak te versterken. Het regeerakkoord dat de meerderheidspartijen hadden gesloten, stelde maatregelen in het vooruitzicht om het ondernemerschap te stimuleren en de concurrentiekracht van de bedrijven te beschermen. Maar het blijft wachten op de concretisering ervan.

Terwijl de regering de voorbije weken met vakantie was, is de internationale kredietcrisis verergerd en het recessiegevaar acuter geworden. Van de regering is nog geen enkel signaal gekomen dat ze klaarstaat om de problemen kordaat aan te pakken. Premier Leterme heeft de kans niet gegrepen om in een traditioneel rentree-interview bij het begin van het politieke jaar de klare boodschap de wereld in te sturen dat hij als leider van deze regering vastbesloten is om krachtdadig de ontsporing van de overheidsfinanciën aan te pakken en de concurrentiekracht van onze economie te beschermen.

De bevolking wil van de regeringsleider zelf horen dat het land in goede handen is. Maar Leterme zwijgt. Hij heeft nog geen rentree-interview gegeven. Om de onmacht van zijn regering te verhullen? De komende weken moet duidelijk worden of deze bonte regeringscoalitie voldoende samenhang vertoont om het land door de economische storm te loodsen. Of gaan de ministers ook over elk economisch dossier ruziemaken, zoals ze dat doen over het communautaire dossier? Vicepremier en minister van Financiën Didier Reynders (MR) heeft al laten weten waar zíjn prioriteiten liggen. Niet bij het aanpakken van de economische crisis. Wel bij de regionale verkiezingen van 2009.

Stefaan Michielsen
Senior Writer

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud