Home Invest verhoogt kapitaal

Home Invest Belgium voert een kapitaalverhoging door van 30 miljoen euro. De vastgoedbevak gespecialiseerd in residentieel vastgoed brengt 619.380 nieuwe aandelen tegen een eenheidsprijs van 51 euro naar Euronext Brussel.

(tijd) Bestaande aandeelhouders krijgen voorkeurrecht bij de inschrijving. Elke vijf bestaande aandelen geven recht op twee nieuwe aandelen. Dat maakte Home Invest Belgium bekend op een persconferentie. 'Hoewel vastgoedbevaks sinds 21 juni een schuldgraad van 65% mogen hebben, blijven wij werken met redelijke schulden. Het is niet onze bedoeling naar een schuldgraad van 60 tot 65% te streven. Om niettemin aan vers kapitaal te komen, voeren we deze kapitaalverhoging door', verklaarde Xavier Mertens, de gedelegeerd bestuurder van Home Invest Belgium, het waarom van de transactie. De bevak heeft vandaag een schuldgraad van ongeveer 45%.

AXA, met een belang van 20,72 procent de belangrijkste aandeelhouder van Home Invest Belgium, heeft volgens de bevak de intentie om op de kapitaalverhoging in te schrijven.

Als met een schuldgraad van 50% rekening wordt gehouden, resulteert de kapitaalverhoging volgens Mertens in een extra investeringscapaciteit van 60 miljoen euro. De topman verklaarde op de persconferentie dat de bevak vandaag al voor 24,7 miljoen euro overnames of projecten heeft getekend. Het betreft de ontwikkeling van een gebouw met 54 appartementen in Jambes nabij Namen, de overname van een gebouw in 's Gravenwezel (met 5 winkels en 8 appartementen), de aankoop van een gebouw in Huy, de ontwikkeling van een appartementsgebouw op eigen grond in Saint-Gilles en overnames van gebouwen in Woluwe-Saint-Pierre, Etterbeek, Wetteren en Nieuwpoort. Daarnaast verwacht Mertens de komende twaalf maanden nog voor 36 miljoen euro aan investeringen in te schrijven. 'Dit boekjaar ben ik bijna zeker van nog twee dossiers', antwoordde de gedelegeerd bestuurder na de persconferentie desgevraagd. Samen hebben ze een waarde van 15 tot 16 miljoen euro.

Home Invest Belgium wil de komende maanden vooral in de regio's rond Antwerpen en Namen zijn aanwezigheid versterken. Daarnaast wees Mertens op de herontwikkelingsopportuniteiten: kantoren met oorspronkelijk een residentieel concept kunnen op elk ogenblik worden gerenoveerd om er terug residentiele woningen van te maken. Dat is onder meer het geval op de Belliardstraat in Brussel en de Compiegnekaai in Huy.

Vooraleer de kapitaalverhoging maandag 18 september van start gaat, keert Home Invest Belgium dezelfde dag een interimdividend van 1,68 netto euro (coupon nr. 8) uit. Dit komt overeen met negen twaalfden van het dividend (2,24 euro) dat in het jaarverslag van 2005 werd aangekondigd.

Bestaande aandeelhouders hebben, zoals de wet het voorschrijft, voorkeurrecht bij de inschrijving. Dat gebeurt met coupon nr. 9. Zij krijgen daarvoor de tijd tot 2 oktober. De nieuwe aandelen noteren vanaf 5 oktober op de beurs. Aandeelhouders die geen gebruik maken van hun voorkeurrecht, kunnen dat voorkeurrecht op 6 oktober onder de vorm van scrips verkopen. Vervolgens kunnen de kopers van de scrips van 6 tot en met 11 oktober intekenen op nieuwe aandelen. Deze nieuwe aandelen krijgen hun eerste beursnotering op 16 oktober.

De nieuwe aandelen geven vanaf 1 oktober recht op een dividend. Ze zullen noteren op Euronext Brussel, zo ook de scrips. ING en Fortis treden op als bookrunners en underwriters.

Foto: Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud