'Hoog tijd voor een hervorming van onze rechtstaat'

Redacteur Politiek & Economie

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) doet zijn best om justitie snel ‘een bocht te laten maken’. Maar de verrotting van onze rechtsstaat is al veel te lang bezig om optimistisch te zijn.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil ons hoop geven. Hij gaat de strafprocedures snel verbeteren met een aantal ‘quick wins’. Dat wil hij bereiken met een tweehonderdtal artikelen in zijn nieuwste ‘potpourri’-wetsontwerp, dat gisteren is goedgekeurd door de ministerraad. Geens gaat bijvoorbeeld het logge, personeels- en tijdverslindende en vooral peperdure hof van assisen nog maar uitzonderlijk laten optreden. De meeste misdaden - de zwaarste soort misdrijven - zullen in de nabije toekomst voor de gewone strafrechter belanden. Het is maar één van meerdere maatregelen die enkele flagrante kafkaiaanse toestanden bij justitie kunnen wegwerken. Dat is, toegegeven, goed werk.

Ondanks deze quick wins hebben we nog altijd het gevoel dat justitie ons in de steek laat.

Zo zal een heel strafdossier niet meer zomaar kunnen struikelen over een vormfout, hoe klein ook, bij het bevelen van een telefoontap bij de verdachten. ‘Telefoontap nietig, vrijspraak voor drugstrafikanten’, ‘wapenhandelaars vrijuit door fout bij telefoontap’, ‘Namaaksigarettenbende vrijuit door nietige telefoontap’. Het zijn maar enkele in een reeks van veel krantentitels die de voorbije jaren mijn bloed en dat van zowat de hele Belgische bevolking deden koken. Het was dodelijk voor het imago van justitie.

Minister Geens wil ook de mogelijkheid om naar hartelust verzet aan te tekenen in strafzaken beperken. Andermaal een goede zaak. De mallemolen van ‘verstek’ en ‘verzet na verzet’ mag eindelijk stoppen. Telkens opnieuw was de verontwaardiging bij mij en en veel andere Belgen groot als wij het nieuws lazen of hoorden dat een verdachte crimineel op die manier onze rechtstaat vierkant uitlachte.

Maar, meneer de minister, ondanks deze ‘quick wins’ en deze ‘potpourri’ hebben we nog altijd het gevoel dat justitie ons in de steek laat. Gisteren kregen we te horen dat prins Henri de Croÿ en zijn medeverdachten de vrijspraak krijgen na 17 jaar onderzoek en procedures. 17 jaar! De fiscale advocaten, die u uit uw vorige leven als advocaat zeer goed kent, zien daarin het bewijs dat men fiscaliteit beter volledig uit het strafrecht haalt. De strafpleiters zullen daarin het bewijs zien dat de belastinginspecteur en de openbare aanklager die het fraudedossier destijds hebben opgestart cowboys zijn die we al langer moesten intomen. Dat kan allemaal waar zijn, maar de gewone burger ziet er vooral een zoveelste signaal in dat het vierkant draait bij justitie, het maakt niet uit wie de zwarte piet moet krijgen. Kan u hen ongelijk geven, meneer de minister? Ze hebben onlangs nog moeten slikken dat alle verdachten in een grote corruptiezaak bij de Regie der Gebouwen vrijuit dreigen te gaan omdat het onderzoek te lang had geduurd en de feiten verjaard zijn. Wie pikt dat nog?

Er zullen dus spijtig genoeg nog veel ‘potpourri’-wetsontwerpen nodig zijn om ‘ de pot pourri’ van justitie op te kuisen. Men zou die conclusie kunnen weglachen als ‘plat populisme’, maar daarvoor zijn er net iets te veel voorbeelden van miskleunen bij justitie die we wekelijks moeten slikken. Het is hoog tijd voor een grondige hervorming van onze rechtstaat.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud