Senior writer

De presidenten van Noord- en Zuid-Korea willen het schiereiland kernwapenvrij maken en vrede sluiten. Een hoopvol teken of een illusie?

De ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un en zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in kreeg al het predikaat ‘historisch’ mee. Historisch is het in ieder geval dat een Noord-Koreaanse leider voor het eerst sinds de wapenstilstand van 1953 een voet in Zuid-Korea zette. De zorgvuldig geënsceneerde topontmoeting van Kim en Moon kan een begin betekenen voor echte onderhandelingen over het verwijderen van het nucleair arsenaal en het voeren van vredesgesprekken. Tenslotte is er nog steeds geen formeel vredesakkoord tussen Noord en Zuid sinds de oorlog in de jaren 50 van de vorige eeuw. In elk geval moet nog een lange weg worden afgelegd.

De ommekeer in de relaties is opmerkelijk. Vorige zomer leek een militaire escalatie onvermijdelijk, zeker nadat de Amerikaanse president Donald Trump met een totale vergelding had gedreigd als Kim aan zijn rakettenprogramma vasthield.

Dat de Koreaanse topontmoeting er kwam, is de grote verdienste van Moon. De Zuid-Koreaanse president besefte dat zijn land pal in de vuurlijn lag als het tot een militair conflict kwam. Zijn verleidingsdans begon bij de Olympische Winterspelen in Pyeongchang en dat leidde recht naar de topontmoeting tussen de twee presidenten.

Moon heeft zo ook de weg vrijgemaakt voor de ontmoeting tussen Trump en Kim in mei of juni. De Amerikaanse president zal de lat hoger leggen en spijkerharde garanties eisen over het kernwapenvrij maken van het schiereiland.

Dat zal niet zo eenvoudig zijn. Trump staat op het punt het nucleaire akkoord met Iran op te blazen. Hij zal met sterke argumenten moeten komen om Kim te overtuigen dat de VS zich ditmaal wel aan een afspraak zullen houden. Na de Koreaanse top stuurde Pyongyang al een mededeling uit om de ‘anachronistische dreigementen’ achterwege te laten. Het geeft aan dat Noord-Korea zich tegenover de VS een stuk minder toeschietelijk zal opstellen dan tegenover de zuiderburen.

De vraag blijft ook in welke mate Noord-Korea bereid is door te zetten met het kernwapenvrij maken van het schiereiland. Op dat vlak heeft het land zich herhaaldelijk niet aan gemaakte afspraken gehouden. De hele symboliek rond de ontmoeting tussen Kim en Moon kan over enkele weken al een pure illusie blijken te zijn. Dat verklaart ook waarom zo argwanend naar de top werd gekeken.

In ieder geval is er tijd en ruimte gekocht voor meer diplomatiek overleg tussen de betrokken partijen, want in dit dossier zullen ook China, Rusland en Japan hun zegje willen doen. Zeker China is een belangrijke partner omdat het land zowat de levenslijn is voor Noord-Korea. De top is dus een opstapje naar meer diplomatie. Het belangrijkste directe resultaat is dat de ontmoeting tussen Kim en Moon de spanning op het Koreaanse schiereiland flink heeft doen afnemen. Dat is voorlopig alles, maar dat is wel belangrijk voor de Koreanen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud