<I>Analyse:</I> Vrees groeit voor falen vrijhandelsronde

(tijd) - De vrees groeit voor een definitieve mislukking van het vrijhandelsoverleg in de Wereldhandelsorganisatie (WHO). Niemand wil als eerste de handdoek in de ring gooien. Maar er gaan wel stemmen op om te mikken op een minder ambitieus vrijhandelsakkoord.

De 149 WHO-lidstaten onderhandelen al sinds 2002 over een nieuw, wereldwijd vrijhandelsakkoord. Dat moet de handel in goederen, diensten en landbouwproducten vlotter en goedkoper maken. Het bedrijfsleven is vragende partij voor een ambitieus handelsakkoord. Een forse verlaging van de invoertarieven voor industriële goederen, een liberalisering van de dienstenhandel en eenvoudiger douaneprocedures zouden de veelbelovende markten van opkomende ontwikkelingslanden zoals Brazilië, China en India openbreken.

Maar de kans op een ambitieus akkoord is erg klein geworden. Deze week liet WHO-directeur-generaal Pascal Lamy de cruciale deadline van eind april varen om een deelakkoord te bereiken over meer vrijhandel in landbouw- en industriële producten. Daardoor blijft er erg weinig tijd over om tegen de ultieme deadline van eind juli een omvattend akkoord te bereiken.

De Europese Commissie hield gisteren lang beraad over de handelsonderhandelingen. Het Europees commissielid voor Handel, Peter Mandelson, zei na afloop dat er binnen de Commissie 'aanzienlijke bezorgdheid is over de kansen om een akkoord te bereiken'. Daarmee suggereerde Mandelson voor het eerst de mogelijkheid dat de handelsonderhandelingen zonder akkoord eindigen.

Ook bij de ontwikkelingslanden rijzen twijfels over een vrijhandelsakkoord. De Indiase minister van Handel, Kamal Nath, zei dinsdag dat 'geen akkoord beter is dan een slecht akkoord'. En de ontwikkelingsorganisatie Oxfam publiceert vandaag een rapport waaruit blijkt dat de armste ontwikkelingslanden niets te winnen hebben bij het aanvaarden van wat er nu op tafel ligt binnen de WHO.

Ook als er een vrijhandelsakkoord komt, beantwoordt dat wellicht niet aan de ambities waarmee de onderhandelingen opgestart werden. Daarvoor is de resterende tijd te kort. Tegen eind juli moet het handelsakkoord rond zijn. Anders is er onvoldoende tijd over om het akkoord in juridische teksten te gieten en tijdig door het Amerikaans Congres te sluizen. Op 1 juli 2007 verliest de Amerikaanse regering haar bevoegdheid om handelsakkoorden af te sluiten en geraakt een WHO-akkoord niet meer door het Congres.

Maar ook de verkiezingsagenda's bemoeilijken de gesprekken. In het najaar zijn er tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaans Congres. En begin 2007 zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk, dat binnen de EU het meest op de rem staat in het handelsoverleg. De Franse minister van Handel, Christine Lagarde, pleitte er deze week al voor de ambities van de handelsronde terug te schroeven.

Maar niettegenstaande die negatieve geluiden wil niemand de handdoek in de ring gooien. Integendeel. De Amerikaanse handelsgezant, Robert Portman, gaf aan dat hij bereid is tot extra toegevingen over het verminderen van de Amerikaanse landbouwsubsidies. Mandelson zei hetzelfde over de Europese invoertarieven voor landbouwproducten. Maar zowel de VS als de EU maken hun toegevingen afhankelijk van de mate waarin grote ontwikkelingslanden hun markten meer openen voor Europese en Amerikaanse goederen en diensten. 'Brazilië, India, China en andere grote opkomende landen moeten hun verantwoordelijkheid opnemen in de onderhandelingen', zei Mandelson gisteren. Jim LANNOO

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud