In memoriam: Amnesty International- stichter Peter Benenson

(afp/tijd) - De oprichter van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, de advocaat Peter Benenson, overleed vrijdagavond op 83-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Oxford. Dat maakte het Londense hoofdkwartier van Amnesty bekend.

Benenson legde in 1961 de grondslagen voor de organisatie. Hij deed dat na het lezen van een artikel over de opsluiting van twee studenten in Portugal. De twee studenten hadden in Lissabon een toast uitgebracht op 'de vrijheid'.

Het incident deed Benenson besluiten een brievencampagne te beginnen tegen het regime van de dictator Antonio Salazar. Benenson maakte werk van een twaalf maanden durende campagne om zes gewetensgevangenen vrij te krijgen. In mei 1961 verscheen een opgemerkte oproep tot amnestie in de Britse krant The Observer.

Het initiatief groeide uit tot een internationale beweging die nu meer dan 1,8 miljoen leden telt. In ons land zijn er twee afdelingen, een Vlaamse en een Franstalige. Amnesty nam het op voor duizenden slachtoffers van schendingen van de mensenrechten en inspireerde miljoenen mensen om op te komen voor de mensenrechten. In 1977 won de organisatie de Nobelprijs voor de Vrede.

Irene Khan, de secretaris-generaal van Amnesty International, noemt Peter Benenson een 'visionair' die wereldwijd het onrecht wilde bestrijden. 'Hij deed overal ter wereld het licht schijnen in de duisternis van de gevangenissen, de gruwel van de folterkamers en de tragedie van de dodenkampen.' Volgens Khan geloofde Benenson rotsvast dat gewone mensen 'buitengewone veranderingen' konden bewerkstelligen. 'Door Amnesty op te richten, gaf hij ieder de kans een verschil te maken.'

Tijdens zijn leven was Benenson betrokken bij de adoptie van wezen uit de Spaanse Burgeroorlog, het helpen van joden die nazi-Duitsland waren ontvlucht en het observeren van rechtszaken.

Peter Benenson werd op 31 juli 1921 geboren. Een van zijn grootvaders was een joodse bankier van Russische afkomst. Benenson werd opgevoed door zijn moeder, een weduwe. Hij studeerde rechten aan de universiteit van Oxford. Als jongeling ging Benenson de controverse al niet uit de weg. Toen hij op internaat zat in Eton, beklaagde hij zich over de slechte kwaliteit van het eten dat de studenten voorgeschoteld kregen. De directeur van de eliteschool wendde zich tot Benensons moeder met de opmerking dat haar zoon 'revolutionaire tendensen' vertoonde.

Benenson engageerde zich gedurende een aantal jaar volledig voor Amnesty. Sinds 1966 volgde hij zijn geesteskind vanop afstand. Na zijn bekering tot het katholicisme wijdde Benenson zich aan het gebed en het schrijven. In de jaren 80 stichtte hij een vereniging van christenen die campagne voeren tegen folterpraktijken. DB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud