Incidenten overschaduwen Afghaanse verkiezingen

(tijd/reuters) - De Afghanen trokken gisteren voor het eerst sinds 1969 naar de stembus om een parlement en provinciale raden te kiezen. Gewelddadige incidenten overschaduwden de stembusgang. Daarbij vielen zeker negen doden, onder wie een Franse militair.

Zo'n 12,5 miljoen Afghanen konden gisteren naar de stemlokalen trekken. Uit 5.770 kandidaten moesten ze 249 parlementsleden en 420 vertegenwoordigers voor provinciale raden kiezen.

Hoeveel Afghanen zich de moeite getroostten naar de stembureaus te trekken, was gisteravond nog niet duidelijk. De Afghaanse media schatten dat zo'n 50 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitbracht. Bij de presidentsverkiezingen in oktober vorig jaar bedroeg de opkomst nog 76 procent. In vergelijking met toen trokken gisteren in de steden meer mensen naar de stembus, vooral vrouwen. Op het platteland was de opkomst echter laag. Volgens waarnemers hield het oogstseizoen vele kiezers daar thuis.

Zo'n 40.000 Afghaanse agenten en militairen en 30.000 NAVO-soldaten en Amerikaanse militairen waren in de hoogste staat van paraatheid gebracht en kregen de taak de stembusgang in goede banen te leiden. Een aanslagengolf bleef uit, maar de verkiezingen verliepen evenmin in alle rust. Bij incidenten over het hele land kwamen negen mensen om het leven.

Vooral in het zuiden en het zuidoosten van het land, waar de Taliban actief zijn, was het onrustig. In de provincie Khost (zuidoosten) raakten twee zelfmoordactivisten gewond toen ze een aanslag probeerden te plegen tegen een stemlokaal. 'De bommen zijn ontploft net voor de activisten het stemlokaal wilden binnengaan. Ze zijn allebei gewond geraakt, maar andere slachtoffers vielen er niet', zei een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

In de nacht van zaterdag op zondag waren in Khost al twee agenten om het leven gekomen toen de Taliban een aanslag pleegden op een politiepost. Bij de actie werden ook drie Taliban-strijders gedood.

In het zuiden van het land kwam ook een Franse militair om het leven. 'De elitesoldaat werd gedood bij een bomaanslag tegen zijn patrouillevoertuig. Een tweede Franse militair raakte gewond', lieten de Franse autoriteiten gisteren weten.

Omdat in het zuiden en zuidoosten van het land de veiligheid van de kiezers niet overal gegarandeerd kon worden, bleven enkele stembureaus daar dicht.

De verkiezingen vormden het sluitstuk van een politiek overgangsproces dat begon na de val van het Taliban-regime eind 2001. De eerste resultaten van de stembusslag van gisteren moeten tegen 10 oktober bekend zijn. Een definitieve uitslag volgt op zijn vroegst op 22 oktober. LD

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud