Industrielanden grootste slachtoffer van daling internationale investeringen

(tijd) - De sputterende wereldeconomie haalde in 2001 de internationale investeringsstromen onderuit. Multinationale bedrijven gaven amper 735 miljard dollar uit aan directe buitenlandse investeringen. De Verenigde Naties verwachten voor dit jaar weinig verbetering. In een rapport wijzen zij op de cruciale rol die multinationale ondernemingen kunnen spelen bij de uitbouw van de export van de ontwikkelingslanden.

De daling van de directe buitenlandse investeringen was vooral een zaak van de industrielanden, schrijft de VN-Conferentie over Handel en Ontwikkeling (Unctad) in het rapport World Investment Report 2002. De rijke landen trokken in 2001 59 procent minder investeringen aan. De Verenigde Staten (-59%), de Europese Unie (-60%) en Japan (-25%) deelden in de klappen. Door het zwakke economische klimaat kromp het aantal grensoverschrijdende fusies en overnames met 47 procent tot 601.

De voormalige communistische landen in Centraal- en Oost-Europa tekenden een winst van 2 procent op. Volgens de Unctad-studie beschouwen steeds meer bedrijfsleiders het gebied als een stabiele en veelbelovende regio. De wereldwijde groeivertraging had immers relatief weinig impact op de economieën in het voormalige Oostblok.

De ontwikkelingslanden noteerden 14 procent minder inkomende investeringen. Enkel Afrika kon in 2001 meer buitenlandse investeringen aantrekken dan het jaar voordien. Maar zelfs dan blijft het continent een randgeval. Het ontving amper 17 miljard dollar, wat wel bijna een verdubbeling betekende. Azië haalde een kwart minder investeringen binnen en Latijns-Amerika trok 11 procent minder aan.

In het rapport besteedt de Unctad aandacht aan de rol van multinationale ondernemingen in de wereldhandel. De industrielanden blijven de lijst van de belangrijkste exportlanden domineren. Maar volgens de studie ging de export van de ontwikkelingslanden er de voorbije 15 jaar het snelst op vooruit. In de meest succesvolle ontwikkelingslanden zijn de multinationale ondernemingen een cruciale factor in de uitbouw van de exportsector.

Om maximumwinst te halen uit exportgeoriënteerde investeringen is een deugdelijk overheidsbeleid nodig, benadrukt de Unctad. Alleen door een goed beleid in het gastland is het mogelijk buitenlandse investeerders aan te trekken en te laten blijven. Bovendien zorgt een deugdelijk bestuur ervoor dat de investeerders zich vlotter integreren in de nationale economie. Door de samenwerking tussen binnen- en buitenlandse bedrijven in een land aan te moedigen, neemt de impact van buitenlandse investeerders toe, meent de Unctad. De VN-instelling beweert trouwens dat het mogelijk is de doelstellingen van de buitenlandse investeerders in overeenstemming te brengen met het ontwikkelingsbeleid van een land. EZ

Het rapport staat op de website van de Unctad: www.unctad.org/wir

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud