Interbrew lijdt nauwelijks onder bierfraudezaak

(tijd) - De Leuvense biergroep Interbrew ondervindt maar weinig schade van een bierfraudezaak, waarbij goedkoop Tsjechisch pilsbier in Brusselse cafés werd verkocht als Jupiler, in ons land het topmerk van Interbrew. Zowat 100.000 liter Tsjechisch bier zou in ons land zijn ingevoerd, denkt het gerecht. Een persoon is aangehouden.

'Op basis van wat we nu weten is deze zaak voor ons niet alleen geografisch beperkt, maar ook inzake volume', zegt Guy Dewulf, de woordvoerder van Interbrew België. Interbrew kreeg zelf een drietal weken geleden lucht van de zaak, door onregelmatigheden met de bevoorrading in een aantal cafés in het Brusselse. 'We misten vaten, en de afnames waren niet meer normaal', zegt Dewulf. 'We hebben daarop de federale politie op de hoogte gebracht, maar die was toen al met een onderzoek in die zaak bezig', voegt hij eraan toe.

Het Brusselse gerecht schat dat zowat 100.000 liter Tsjechisch bier ons land werd binnengebracht. Hoe groot de impact van de fraudezaak is, kan Dewulf niet zeggen. Interbrew België geeft geen afzonderlijke cijfers per merk. De totale verkoop van de Leuvense brouwer in ons land bedraagt 560 miljoen liter per jaar. Jupiler is wel de absolute verkoopstopper van Interbrew in ons land.

Een 29-jarige verdachte, die werd opgemerkt bij de leveringen van de vaten Tsjechisch bier, is aangehouden voor oplichting. Zijn 55-jarige vader is voortvluchtig. Volgens het Brusselse parket kocht het tweetal lege Jupiler-vaten aan. Die vaten werden naar Tsjechië gestuurd, waar ze net ten zuiden van de hoofdstad Praag met goedkoop lokaal bier werden gevuld. Op de weg terug naar België werden de turkooizen Tsjechische doppen van de vaten verwijderd, en vervangen door donkergele Jupiler-doppen. Vermoedelijk werden die doppen nagemaakt. De doppen kunnen maar een keer worden gebruikt. Eens ze van het vat zijn gehaald, zijn ze stuk. De doppen dienen vooral om de kop proper te houden wanneer die aan de tapinstallatie wordt gekoppeld.

In een hangar in Haren, ten noorden van Brussel kregen de vaten ook bijhorende etiketten met vermelding van een uiterste verbruiksdatum. Die datum bleek niet altijd te kloppen. De politie nam na een huiszoeking in de hangar in Haren 420 vaten van 50 liter in beslag. Verscheidene vaten bevatten bier dat al niet meer voor consumptie geschikt was.

De vaten werden vooral in kleinere cafés in Molenbeek verspreid. Interbrew heeft gisteren de vaten opgehaald. Het parket vermoedt dat de vaten in het zwart door de cafés werd gekocht, zodat niet alleen Interbrew maar ook de Belgische staat werd benadeeld. Of de klanten-cafébazen ook op de hoogte waren van de bierfraude wordt onderzocht.

BL

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud