'Invasie Poolse uitzendkrachten niet te stuiten'

(tijd) - 'De invasie van Poolse arbeiders is niet te stoppen', zegt Mark Brands, de algemeen directeur van Eurostar 25. Het van oorsprong Nederlandse uitzendbedrijf rekruteert 60 procent van zijn uitzendkrachten in Polen. Sinds juli stuurt het zijn Poolse werknemers ook naar Belgische bedrijven. 'Polen zijn gemotiveerd, flexibel en doen het werk waar vele West-Europeanen de neus voor ophalen', stelt Brands.

Alle in België actieve uitzendkantoren moeten een erkenning krijgen van de regionale overheden vooraleer ze hier aan de slag kunnen. Eurostar 25, een jong Nederlands uitzendbedrijf, kreeg eind juni het fiat van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap om zijn uitzendactiviteiten in het Vlaamse Gewest uit te oefenen. Nu zijn er 40 Poolse arbeiders via Eurostar 25 in Vlaanderen actief, vooral dan in de automobiel- en in de logistieke sector. 'Tegen 2008 zou ik 3.000 Poolse arbeiders in België willen tewerkstellen', zegt Mark Brands, de Nederlandse oprichter en algemeen directeur van Eurostar 25. 'Al moet ik toegeven dat veel Belgische bedrijven sinds de affaire-Struik Foods huiverig staan tegenover een samenwerking met een Nederlands uitzendkantoor.' De Zwan-worstenfabrikant Struik Foods haalde twee weken geleden alle krantenkoppen. De arbeiders van het bedrijf hadden het werk neergelegd uit protest tegen de Polen die er illegaal via het Nederlandse uitzendkantoor Covebo waren tewerkgesteld. De directie van Struik Foods verbrak het contract met Covebo nadat was gebleken dat het uitzendbedrijf de Polen niet de Belgische minimumlonen betaalde.

Eurostar 25 werkt volgens Brands perfect legaal. Het bedrijf rekruteert Polen uit Silezië. Dat gebied in het zuidwesten van Polen was tot het einde van de Tweede Wereldoorlog een deel van Duitsland. Daarom kunnen de Sileziërs behalve de Poolse ook de Duitse nationaliteit aanvragen. Zodra ze een dubbel paspoort op zak hebben, kunnen ze zich als werknemer vrij bewegen in alle lidstaten van de Europese Unie.

Eurostar 25 rekruteert zijn werknemers via zijn Poolse kantoor in het Silezische Gliwice. 'Afhankelijk van het aantal gerekruteerde uitzendkrachten komen die mensen met een gehuurde autocar of met een van onze minibusjes naar België. In de Belgische zetel in Meer controleren we hun paspoorten en bezorgen we hun alle nodige documenten. Vervolgens krijgen onze uitzendkrachten een bedrijfswagentje, een blauwe Fiat Panda, waarmee ze zich naar hun verblijfplaats en vervolgens naar het werk kunnen verplaatsen', legt Brands uit.

Volgens Brands verblijven de Polen in appartementen die Eurostar 25 voor de Polen huurt. In Nederland huurt het bedrijf bijna volledige vakantieparken om de Polen te huisvesten. 'Het gaat niet om de grote ketens zoals Center Parcs, maar om kleine, zelfstandige uitbaters van vakantieparken. Als zij moeten kiezen tussen een gedeeltelijke bezetting in de vakantiemaanden of een volledige bezetting het hele jaar door is hun rekening gauw gemaakt, stelt Brands.

Volgens de algemeen directeur werken de Polen in België volgens de Belgische loonnormen. 'Eurostar 25 betaalt ook de sociale bijdragen en de belastingen aan de Belgische staat. De activiteiten in België verlopen vanuit een Belgische vennootschap met zetel in Meer. Onze Poolse uitzendkrachten zijn niet goedkoper dan de Belgische werknemers. We zijn ook niet goedkoper dan de grote spelers als Randstad of Adecco', zegt Brands. 'We garanderen onze klanten wel gemotiveerde interim-krachten, Polen die tijdelijk naar België komen omdat ze hier in vier maanden verdienen waar ze in hun geboorteland een heel jaar voor moeten werken.' Volgens de algemeen directeur bieden de Poolse arbeidskrachten nog een voordeel op de Belgische uitzendkrachten. 'Polen haken niet na twee dagen af.' Nog volgens Brands stelt ook de talenkennis geen probleem. 'Vaak gaat het om jobs die de Polen al gauw onder de knie krijgen, de zogenaamde '5-tot-10-minuten-inwerkjobs', al dan niet met een repetitief karakter.

Veelal ook gaat het om jobs waar de doorsnee-Belg de neus voor ophaalt. Volgens Brands is het daarom fout te denken dat de Polen de werkgelegenheid in België bedreigen. 'Polen vullen de vacatures die maar niet ingevuld geraken.'

In de bouwsector, ook een sector waar duizenden vacatures blijvend openstaan, is Eurostar 25 nog niet actief. Er is voorlopig maar één vanuit Nederland opererend uitzendbedrijf in België als bemiddelingsbureau in de bouw erkend, namelijk Oranjebuild. Dat blijkt uit de de website www.vlaanderen.be/werk waarop alle in België erkende uitzendkantoren te vinden zijn. De Poolse uitzendkrachten van Eurostar 25 verblijven meestal acht weken in België waarna ze een week vakantie nemen om nadien terug te keren. 'Polen staan er wel op om thuis de katholieke feestdagen zoals Kerstmis te vieren. Om die tijdelijke tekorten te vermijden, spreek ik vooraf een volledig Pools voetbalteam aan. Ik beloof ze 1 euro per uur meer op voorwaarde dat niemand van het team afhaakt', zegt Brands.

De algemeen directeur van Eurostar 25 waakt er naar eigen zeggen over dat zijn uitzendkrachten voldoende flexibel blijven. 'Als de Poolse uitzendkrachten te lang bij een en dezelfde klant werken, nemen ze het tragere werkritme van de Belgen over.'

Ellen CLEEREN

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud