iTurn

Het is gigantisch. Het technologiebedrijf Apple keert in drie jaar 45 miljard dollar uit aan zijn aandeelhouders. Een breuk met het verleden en de bevestiging van een nieuw leiderschap.

Het was een taboe. Sinds 1995 keerde Apple geen dividenden meer uit. In het midden van de jaren negentig cumuleerde het bedrijf uit Cupertino dan ook de verliezen, er was geen ruimte om aandeelhouders te belonen.

Nadien hield topman Steve Jobs het geld liever bij om te kunnen investeren in productvernieuwing, ook als de conjunctuur tegenviel. Zelfs toen Apple hit na hit scoorde - met de iPhone en later met de iPad - en de kluizen letterlijk uitpuilden, hield Jobs vast aan het adagio dat geen dividenden werden uitgekeerd. Zelfs de goeroe van Wall Street, Warren Buffett, kon hem niet op andere gedachten brengen.

Jobs had nog een goede reden om de aandeelhouders niet te belonen in de vorm van een jaarlijkse uitkering. Apple wilde zijn imago als groeibedrijf hooghouden. Door een dividend uit te keren zou het bedrijf aangeven dat het in een meer mature fase zit en dat de ‘oorlogskas’ niet langer omvangrijk moet zijn. Dat zinde de vorig jaar overleden Apple-topman evenmin. Voor hem moest het merk niet alleen het icoon van gebruiksvriendelijkheid en vernieuwing zijn, maar ook van innovatie en groei.

Nu Tim Cook de scepter zwaait, wordt Jobs’ vertrouwde pad verlaten. Uiteindelijk zit Apple met een luxeprobleem. Het bedrijf heeft een zo’n grote winstmarge dat het hopen cash genereert. Zelfs de uitkering van 45 miljard dollar (34,1 miljard euro) in drie jaar zal de slagkracht niet doen afbrokkelen, want het is niet eens de helft van de 98 miljard dollar waarover de technologiegroep nu beschikt. De analisten verwachten bovendien dat Apple over het lopende boekjaar nog eens 50 tot 70 miljard dollar aan cash zal genereren. Omdat de contanten tegenwoordig zo laag worden vergoed, ondermijnt de riante cashpositie de winst­gevendheid van het bedrijf.

De nieuwe topman van Apple lost dan ook de verwachtingen in door een dividend en een aandeleninkoopprogramma aan te kondigen. Op zijn manier slaat Tim Cook de bladzijde Jobs om en bevestigt hij zijn nieuwe leiderschap over Apple. De U-bocht over het dividendbeleid heeft dan ook meer een symbolische waarde.

Naar beurskapitalisatie gemeten is Apple het grootste bedrijf dat ooit op een beurs noteerde. De fenomenale groei van de afgelopen jaren kan allicht niet worden aangehouden. Apple zit duidelijk in een meer mature fase, zelfs al blijven de producten als zoete broodjes verkopen.

De scherpe bocht in het dividendbeleid verandert evenwel niets aan het model dat Apple in de markt zette: met aanhoudende productvernieuwing telkens opnieuw toestellen aan de man brengen. Dat is hoe Jobs Apple groot heeft gemaakt. En dat is hoe Cook Apple groot zal moeten houden. Daar ligt dan ook de echte uitdaging voor de nieuwe Apple-topman. De uitdaging is verre van eenvoudig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud