Redacteur Ondernemen

Investeren om de economie groener te maken is geen doemverhaal van hoge kosten en banenverlies. Voor bedrijven met toptechnologie zijn er kansen op internationale groei.

Elektriciteit maken uit rijstkaf, dieselgeneratoren vervangen door zonnepanelen, en bioplastics produceren uit avocadopitten. Het zijn enkele creatieve oplossingen om minder CO2 te produceren en grondstoffen te sparen. Die voorbeelden tonen aan dat er overal mogelijkheden zijn om het leven en de economie duurzamer te maken.

Er zijn veel lichtpuntjes in de aanloop naar de cruciale klimaatconferentie in Parijs, maar we zijn er nog lang niet. Veel projecten, hoe goedbedoeld of effectief ook, zijn erg klein en zeer lokaal. Om een betekenisvolle impact te hebben, is veel meer nodig.

De vooruitzichten voor groene pioniers waren nooit zo zonnig.

We hopen dat de politieke leiders volgende maand in Parijs bindende doelstellingen voor de vermindering van CO2 afspreken. Maar dan begint het werk pas: de bevolking en de bedrijven meekrijgen op de weg naar een koolstofarmere economie.

De strijd tegen de klimaatverandering en de zorg voor het milieu worden vaak afgedaan als iets wat veel geld en jobs kost. Niet iedereen is daarom bereid inspanningen te doen, zeker niet als de gevolgen pas effect hebben op langere termijn.

De vergroening van de economie biedt ook enorme kansen. Ingenieurs en technici kunnen hun hart ophalen met het bedenken van nieuwe concepten. In nieuwe bedrijven zullen nieuwe jobs ontstaan.

De groeiende offshorewindsector, technologische innovaties als Smappee en de zonnepanelen op maat van Issol zijn Belgische succesverhalen. Ook met de inzameling en de recyclage van afval en energierecuperatie staat ons land bovenaan. Maar laat dat geen excuus zijn om achterover te leunen. Het moet een stimulans zijn om verder te gaan en de voorsprong te behouden.

Belgische bedrijven en specialisten die mee op de trein zitten, krijgen veel kansen om hun toptechnologie en kennis te vermarkten in het buitenland. De vooruitzichten voor groene pioniers waren nooit zo zonnig.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud