Redacteur Politiek

De federale regering, die ooit startte als een veelbelovende ploeg, heeft dringend een tweede adem nodig.

Misschien was wel het meest memorabele aan Parijs-Roubaix dat de overwinning van Greg Van Avermaet er toe leidde dat de politici van de Vlaamse meerderheidspartijen nog eens eensgezind hetzelfde zeiden op hetzelfde moment. Op twitter volgde de ene felicitatie-tweet na de andere elkaar op. Er was een sportwedstrijd in Frankrijk voor nodig om de Wetstraat nog eens in harmonie te zien.

Want zodra het weer gaat over de dingen die er toe doen, lijkt de federale regering iedere dag wat meer uit los zand te bestaan. Het is niet heel duidelijk of het beleid stilvalt door het gekibbel, of het gekibbel net zo luid klinkt omdat er nauwelijks nog beleid is om over te spreken, maar de twee kwalijke tendenzen versterken elkaar.

Er was een sportwedstrijd in Frankrijk voor nodig om de Wetstraat nog eens in harmonie te zien

De politieke gebeurtenis van het weekend was daarom dat premier Charles Michel moest ingrijpen om een nieuw conflict tussen N-VA en CD&V te blussen. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) verweet CD&V moslims te zien als kiesvee.

CD&V-voorzitter Wouter Beke vroeg excuses, maar kreeg er geen. Premier Charles Michel kreeg Demir alleen zover dat ze beloofde haar ‘toon te milderen’.

Maar die toon is voor Zuhal Demir wellicht net haar politiek kapitaal. De N-VA en CD&V vechten een verwoede strijd uit over wie de echte Vlaamse volkspartij is waar niemand rond kan. 

Het gevecht voor het kiesvee wordt nu gevoerd rond de zes procent van de inwoners van ons land die moslim zijn. De eerste échte veldslag wordt de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, waar vooral de campagne in Antwerpen de regering nog meer dreigt te verzieken. 

Wat ooit begon als een van de meest veelbelovende regeringen die eindelijk eens de sociaal-economische fundamenten van ons land kon verstevigen, is daarom aan het afglijden naar een ploeg die nog weinig bakens verzet. De daadkracht van de taxshift lijkt alweer iets uit een ver verleden. En het is moeilijk te zien hoe deze regering nog haar belofte zal inlossen om eindelijk eens de overheid binnen haar budget te doen leven.

Deze regering heeft dringend een tweede adem nodig. Een paar belangrijke beslissingen nemen zonder gekibbel zou helpen. En dan daar op voortbouwen, zodat de vicieuze cirkel van de laatste maanden wordt doorbroken.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud