Kmart en Sears fuseren tot grote Amerikaanse retailer

(tijd/reuters) - De Amerikaanse warenhuisketen Kmart neemt haar sectorgenoot Sears, Roebuck & Co (Sears) over. De nieuwe warenhuisgroep krijgt de naam Sears Holding Corporation en wordt de op twee na grootste retailer in de Verenigde Staten. Voor de overname legt Kmart 11 miljard dollar (8,4 miljard euro) op tafel.

Gisteren bezegelden Kmart en Sears het akkoord dat in april volgend jaar moet leiden tot het nieuwe fusiebedrijf Sears Holding. Die keten wordt volgens de beide partijen het grootste retailbedrijf in de Verenigde Staten, na Wal Mart en Home Depot. Sears Holding zou met 3.450 winkels een jaarlijkse omzet realiseren van 55 miljard dollar.

De fusie kwam er op initiatief van Edward Lampert. De multimiljonair groeide via zijn investeringsfonds ESL Investment uit tot de grootste aandeelhouder van zowel Kmart als Sears. Lampert is tevens de voorzitter van raad van bestuur van Kmart. Die functie zal hij ook opnemen in de nieuwe fusiegroep. De huidige bestuursvoorzitter van Sears, Alan Lacy, wordt ondervoorzitter en gedelegeerd bestuurder van Sears Holding.

De aandeelhouders van Kmart krijgen in ruil voor hun aandeel een aandeel in Sears Holding. De aandeelhouders van Sears krijgen de keuze: ofwel een half aandeel in de nieuwe groep, ofwel 50 dollar in contanten. Dat bod ligt 11 procent hoger dan de slotkoers van het aandeel Sears eergisteren. De totale transactie wordt door analisten gewaardeerd op 11 miljard dollar.

De fusie zou vanaf het derde jaar een jaarlijkse besparing van 500 miljoen dollar (384 miljoen euro) opleveren. Toch werd het nieuws niet door alle analisten even positief onthaald.

'Geen van beide warenhuisketens kon een omzetgroei optekenen. De vraag is of ze dat samen wel kunnen realiseren', zegt een scepticus. Volgens de Amerikaanse hoogleraar marketing Erik Gorden is Lampert er alleen op uit zijn aandeel in de fusiegroep later opnieuw te verzilveren.

Die sceptische commentaren beletten niet dat het aandeel in Kmart gisteren 7,69 procent opveerde tot 109 dollar op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Daarmee blijft het enthousiasme voor het aandeel aanhouden. De warenhuisketen heeft nochtans minder rooskleurige tijden achter de rug. In mei 2003 mocht Kmart het gerechtelijk akkoord verlaten waaronder het sinds januari 2002 werkte. Tijdens het gerechtelijk akkoord werd een zware herstructurering doorgevoerd waarbij 600 winkels en 57.000 jobs sneuvelden. De toenmalige aandeelhouders verloren alles. Sinds de herintrede op de beurs in april 2003 is de waarde van het aandeel Kmart bijna vertienvoudigd. Edward Lampert, die zich destijds voor een prikje bij Kmart inkocht, sloot verlieslatende winkels en verkocht onderdelen van het vastgoed.

Ook de aandeelhouders in Sears reageerden enthousiast op de overname. Het aandeel Sears steeg gisteren met 17,23 procent tot 52,99 dollar op de New York Stock Exchange.

Bij de Belgische warenhuisketen Delhaize was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar op de eventuele impact van de fusie. Delhaize realiseerde vorig jaar in de Verenigde Staten een omzet van 15,5 miljard dollar, 73 procent van zijn totale omzet. De Belgische keten is in de Verenigde Staten actief via haar dochters Food Lion, Hannaford en Kash 'n Karry. Volgens het gespecialiseerde Amerikaanse tijdschrift Stores Magazines bekleedde Delhaize vorig jaar een 19de plaats tussen de Amerikaande retailers. Sears en Kmart prijkten in 2003 respectievelijk op de zesde en de veertiende plaats. EC

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud