Redacteur Politiek

Voetbal mag dan een leuk en populair spelletje zijn, het is moeilijk niet cynisch te worden over de business die erop is gebouwd. De arrestaties gisteren bij de top van de FIFA illustreren dat.

De Zwitserse politie viel gisteren een Zwitsers vijfsterrenhotel binnen om een handvol FIFA-bonzen op te pakken. Ze worden uitgeleverd aan de VS, waar 14 toplui van de wereldvoetbalbond en sportmarketeers terecht zullen staan op beschuldiging van corruptie, vooral bij het toekennen van voetbalrechten. Ook in Zwitserland loopt een onderzoek.

 

Het erge is dat het nieuws nauwelijks verbaast. Al jaren hangt een schaduw van corruptie boven de FIFA. Het werd zelfs zo erg dat de bond een onderzoek bestelde om alle aantijgingen te ontkennen, maar uiteindelijk besloot het rapport nooit te publiceren. De Amerikaanse FBI maakt zich sterk te kunnen bewijzen dat meer dan 151 miljoen dollar aan steekpenningen zijn betaald. Om dat bedrag even in Belgisch perspectief te plaatsen: het komt neer op de jaarwinst van Bekaert en Tessenderlo samen. ‘Dit is de absolute wereldtop van fraude’, zei een topman van de Amerikaanse belastingen gisteren. 

Voetbal is dan ook big business. De omzet van clubs als Real Madrid en Manchester United ligt boven het half miljard euro. Op het wereldkampioenschap in Brazilië vorig jaar werd naar schatting 1,5 miljard euro gegokt per wedstrijd. Ook dat werpt zijn schaduw. In de aanloop naar het WK in Zuid-Afrika in 2010 werd gesjoemeld met enkele vriendschappelijke wedstrijden.

Tegelijk is er die andere kant. Mooie doelpunten. Heroïsche wedstrijden. Feestende supporters in de Gentse binnenstad. Blije gezichten. Voetbal als Belgiës nationale tijdverdrijf en ’s werelds favoriete spelletje.

Alleen is op die populariteit en op die miljarden kijkers een wereldwijde business gebouwd die storend is. Jarenlang leek het alsof koning Voetbal geen tegenmacht heeft. De landen die haar WK’s organiseren blijven doorgaans achter met een financiële kater, terwijl de FIFA winst boekt.

Met de zweem van corruptie was het net zo. Telkens FIFA-baas Sepp Blatter werd aangevallen, verloor de uitdager. Hij bleef en is tot nader order kandidaat om morgen een nieuw mandaat te krijgen als grote FIFA-baas.

Daarom is het goed nieuws dat die tegenmacht er nu wel komt, en niet uit de minste landen. De VS zijn het land met de meeste multinationals, die het sponsorbudget van de FIFA op tafel leggen. Zwitserland is de thuisbasis van de FIFA, een land dat gelukkig niet alleen maar fiscale voordelen oplevert, maar ook op verantwoordelijkheden wijst. Koning Voetbal is gisteren even van zijn troon gevallen.

 

Hopelijk zijn er bij de FIFA mensen die dit moment aangrijpen om echt schoon schip te maken en het wereldwijde voetbal van zijn janusgezicht te verlossen. En hopelijk zijn ze met genoeg. In het verleden bleek dat nooit het geval, maar misschien lukt het nu wel met de steun van de Zwitserse en Amerikaanse justitie. Het is niet omdat het spelletje populair is dat plots alles zou mogen. 

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud