Koorts

©Debby Termonia

In een periode van teleurstellend lage economische groei is de hevige fusie- en overnamekoorts in bedrijvenland een teken van oververhitte financiële markten.

De fusie- en overnametrein, al het hele jaar goed op dreef, dendert krachtig voort. Een Amerikaanse producent van computergames bood gisteren 5,4 miljard euro voor zijn Britse concurrent die het populaire spel Candy Crush in huis heeft. De dag voordien was er de aankondiging dat het Amerikaanse betaalkaartenbedrijf Visa zijn Europese zustermaatschappij Visa Europe overneemt voor 21 miljard euro. Vorige week was er het bericht dat de Amerikaanse farmagroep Pfizer ruim 100 miljard euro veil heeft voor de Botox-producent Allergan. En later deze week moet er definitief uitsluitsel ­komen over het bod van 96 miljard dollar van AB InBev op zijn concurrent SABMiller. Het ziet ernaar uit dat 2015 een ­recordjaar wordt voor de fusie- en overnameactiviteit in de ­internationale bedrijfswereld.

Een fusie of overname is een snelle en gemakkelijke manier om te groeien. Een bedrijf koopt er marktaandeel mee in plaats van dat zelf te moeten veroveren, het koopt er een nieuw product mee om in zijn gamma op te nemen in plaats van dat zelf te moeten ontwikkelen.

Het is wel een dure manier. Maar een deel van de overnameprijs kan worden gerecupereerd via belastingvoordelen, bijvoorbeeld door het fiscaal hoofdkwartier te verhuizen, of door zware kostenbesparingen door te voeren in het bedrijf dat wordt overgenomen. Bovendien is het geld om overnames te financieren goedkoop: ofwel wordt betaald met eigen overgewaardeerde aandelen, ofwel met geleend geld waarop een belachelijk lage rente verschuldigd is.

Het goedkopegeldbeleid van de centrale banken slaagt er maar niet in de reële economie weer op dreef te krijgen, maar het vuurt wel de fusie- en overnamekoorts aan. Met als resultaat dat wat zich op de financiële markten afspeelt nauwelijks nog verband houdt met de ontwikkelingen in de werkelijke economie. En wat erger is: de centraal bankiers laten zich ­gijzelen door de financiële markten. Die dicteren het rente­beleid.

Wat is de meerwaarde van al die fusies en overnames? Er worden geen extra economische activiteiten gecreëerd, ze worden alleen maar uitgeoefend onder een andere bedrijfsnaam. De synergiewinsten die de fusies zogezegd opleveren, zijn een eufemisme voor kostenbesparingen en afdankingen. De schaalvoordelen waarmee geschermd wordt, gaan ten koste van de concurrentie en ten nadele van de consumenten.

De beleggers wrijven zich in de handen. Wie aandelen heeft van een bedrijf dat overgenomen wordt, rijft in de meeste gevallen een mooie premie binnen. Het verdiende geld wordt herbelegd in andere bedrijven, en drijft daar de aandelenkoersen verder omhoog. Het is een piramidespel.

De fusie- en overnamekoorts duidt op een oververhitting van de financiële markten. Het is een indicator dat zeepbellen aan het ontstaan zijn. De vorige keer dat de fusie- en overnameactiviteit piekte, was in 2007. Het jaar daarop spatte de zeepbel uit elkaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud