Kop uit het zand

©-

De monetaire bonzen bij de Europese Centrale Bank (ECB) hebben lang als struisvogels hun kop in het zand gestoken door te blijven hameren op het inflatiegevaar, maar lijken nu het licht te hebben gezien. Al was daar wellicht de druk van andere centrale banken voor nodig om samen een gecoördineerde renteverlaging door te voeren.

(tijd) - Het was hoog tijd dat de ECB in actie schoot. De financiële crisis die we nu meemaken, is zo erg dat het hele systeem lijkt te imploderen. De centrale bankiers zijn daar deels mee schuldig aan. Dinsdag verklaarde Guy Quaden van de Nationale Bank nog publiekelijk dat ook gezonde banken meegesleurd kunnen worden. Dat op televisie verkondigen, draagt bij tot de hysterie bij de spaarders. En precies omdat spaarders massaal hun tegoeden verschuiven, kunnen ook gezonde banken zeer snel in de problemen komen.

De renteverlaging komt rijkelijk laat. Door de rente te lang te hoog te houden, spande de ECB een koord rond de nek van de banken en trok die almaar strakker aan. De rentecurve in de eurozone is immers invers (de kortetermijnrente is hoger dan de langetermijnrente), waardoor de banken geen winst maken op hun verstrekte kredieten. In de VS ver- laagde de Federal Reserve de rente al eerder, waardoor de banken qua winstgevendheid toch meer ademruimte kregen.

De renteverlaging is ook te zwak om echt doeltreffend te zijn. Een daling van 4,25 naar 3,75 procent is te klein om veel effect te sorteren. De vrees dat de ECB snel al haar kruit zou verschieten, is onterecht.  De situatie is zo ernstig dat alle wapens tegelijk nodig zijn om de neergang te stoppen. Niet morgen, maar vandaag.

De gecoördineerde actie haalde gisteren niet veel uit op de Europese beurzen, maar geeft hoop. In plaats van de talloze nationale reddingsacties en het gepalaver in de praatbarakken van de Europese Unie, zien we een krachtig internationaal signaal. Gecoördineerde grensoverschrijdende actie is broodnodig, omdat door de globalisering het ene land het andere besmet. De situatie van de jongste dagen, waarbij alle landen het ‘ieder voor zich’-principe hanteren, is nefast voor een systeem dat zo geïntegreerd is dat de val van één speler de neergang van een reeks andere uitlokt.

Dat de neergang van de Europese beurzen gisteren niet stopte, hoeft niet te betekenen dat renteverlagingen niets uithalen. De beleggers gedragen zich dezer dagen als lemmingen, die zonder nadenken elkaar achterna hollen, recht het ravijn in. De val van de koersen heeft zo’n zelfversterkende motor op gang gebracht dat het moeilijk wordt dit te stoppen. Verzekeraars moeten wel aandelen verkopen om hun verplichtingen op lange termijn te kunnen nakomen. Talloze hedge funds en gewone fondsen moeten zich liquideren omdat hun klanten uit vrees voor nog grotere verliezen alles verkopen.

Dat verklaart waarom gisteren een derde van alle Belgische continuaandelen ruim 10 procent omlaag donderde. Hopelijk en mogelijk kunnen de renteverlagingen een eerste stap zijn om die huiveringwekkende evolutie te keren.

Serge Mampaey

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud