Kritiek op verschil in aanpak Irak en Korea

(ips) - Waarom wil Bush met alle geweld Irak aanvallen en laat hij Noord-Korea met rust? Die vraag stellen steeds meer Amerikaanse media zich. 'Where's the Big Stick?', kopte The Washington Post eind vorige week. De verwijzing naar een slogan van zijn idool Theodore Roosevelt ('Spreek zacht maar hou een stevige stok onder de arm') moet de huidige Amerikaanse president gestoken hebben. Bush doet net het omgekeerde: hij spreekt dreigende taal, maar is niet in staat militaire dreiging uit te oefenen.

Terwijl de VN-wapeninspecteurs nog geen biologische, chemische en nucleaire wapens hebben aangetroffen in Irak, heeft een andere 'schurkenstaat' twee kernkoppen en raketten om ze in Japan of zelfs Hawaï tot ontploffing te brengen. Het is ook de Amerikaanse media niet ontgaan dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il de resterende VN-inspecteurs uit zijn land stuurde, het non-proliferatieverdrag de wacht aanzegde en een tandje bijstak in de nucleaire centrale van Yongbyon, die volgens experts al genoeg plutonium bevat om binnen het half jaar nog eens een half dozijn atoombommen aan te maken.

Veel commentatoren wijzen erop dat Bush nog slapper reageert dan zijn voorganger, Bill Clinton. Toen die acht jaar geleden geconfronteerd werd met een nucleaire crisis op het Koreaanse schiereiland, sprak hij dreigende taal en ontplooide troepen. Het enige dat Bush voorlopig doet, is de dialoog opzeggen tot Pyongyang stopt met zijn nucleaire programma's. Bush bevestigde gisteren dat een inval in Noord-Korea niet nakend is.

Nog meer tegenstrijdigheden: de regering-Bush heeft er alles aan gedaan om een twijfelachtig verband aan te tonen tussen Saddam Hoessein en het terreurnetwerk van Osama bin Laden. Toch is er meer kans dat Noord-Korea massavernietigingswapens levert aan Al Qaeda. Het land heeft die immers in voorraad en bovendien kreeg Noord-Korea - in ruil voor raketten - het recept voor een atoombom deels van het Pakistaanse leger. Althans een deel van het Pakistaanse militaire establishment steunde de Taliban in Afghanistan en is Al Qaeda genegen.

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, beweerde begin vorige week dat het Amerikaanse leger genoeg troepen heeft om zowel Irak als Noord-Korea aan te pakken. Maar dat idee werd weggewuifd door enkele van de scherpste haviken. Met duizenden Noord-Koreaanse raketten op 40 kilometer van Seoul is militaire actie ondenkbaar, vooral als Zuid-Korea er zelf niet achter staat.

Bush' dubbelzinnige houding levert de regering kritiek op van het hele politieke spectrum. Linkse commentatoren stellen dat de president oogst wat hij gezaaid heeft toen hij Noord-Korea brandmerkte als internationale paria tijdens zijn beruchte 'As van het Kwaad'-toespraak. Rechts van het centrum wordt Bush een gebrek aan dadendrang verweten.

'De politieke les die we uit deze episode moeten trekken is dat het gevaarlijk kan zijn om harde taal te verkopen', zegt Leon Fuerth, een voormalige adviseur van gewezen vice-president Al Gore. De woorden van Bush 'klinken nu als blufpoker'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud