Lance Armstrong twijfelt nog over Tour-deelname

(afp/belga/tijd) - De Amerikaan Lance Armstrong daagde gisteren op de voorstelling van de Ronde van Frankrijk 2005 in Parijs niet op. Armstrong beslist op zijn vroegst in februari of hij deelneemt. Nochtans zou hij op het parcours, zonder echte uitschieters of verrassingen, weer als de belangrijkste favoriet starten. De Tour begint met een individuele tijdrit van 19 kilometer in de Vendée. Duitsland krijgt de grootste wielerwedstrijd ter wereld twee dagen op bezoek.

Het parcours van de Ronde van Frankrijk 2005 werd gisteren in Parijs voorgesteld. De meeste aanwezigen waren even nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag of de zesvoudige winnaar Lance Armstrong volgend jaar de Tour rijdt. Een antwoord kwam er niet. Volgens Armstrongs ploegleider bij US Postal (volgend jaar Discovery Channel), Dirk Demol, neemt de Amerikaan geen beslissing voor februari of maart. 'Misschien weten we pas na de voorjaarsklassiekers wat hij zal doen. Maar als hij start, is het zoals steeds met slechts een doel: winnen', zegt Demol. 'Het parcours ligt hem. De kans dat hij de Tour rijdt, is vijftig procent.' Als Armstrong op 2 juli aan de start verschijnt van de eerste rit van de Ronde van Frankrijk, is hij de belangrijkste kandidaat om zichzelf op te volgen en voor de zevende keer op rij de Tour te winnen.

Lance Armstrong krijgt al tijdens de eerste week de kans om zijn concurrenten op achterstand te rijden. Het begint al op de eerste dag met een individuele tijdrit van 19 kilometer in de Vendée in plaats van een proloog. De laatste keer dat de Tour niet begon met een proloog, was in 2000. Toen werd er gestart met een individuele tijdrit van 16,5 kilometer in Futuroscope. De Spanjaard Joseba Beloki, de derde in de eindstand, verloor die dag meteen 38 seconden op Armstrong. In de vierde rit kunnen de tijdsverschillen nog hoger oplopen met een ploegentijdrit van 66 kilometer tussen Tours en Blois. De dit jaar ingevoerde tijdsplafonds blijven in 2005 gelden. De derde tijdrit wordt de meest beslissende. Op de voorlaatste dag rijden de renners een individuele rit tegen de klok van 55 kilometer met start en aankomst in Saint-Etienne.

In totaal moeten de renners 74 kilometer in individuele tijdritten afleggen. Die afstand daalt de laatste jaren stelselmatig. We moeten al terug tot 1974 om een Ronde van Frankrijk te vinden met minder individuele tijdritkilometers dan de editie van 2005. Toen stond in totaal 57 kilometer tijdrijden op het programma. In 1990, toen de Amerikaan Greg Lemond zijn derde Tour won, moesten 146,8 km individuele tijdritkilometers afgelegd worden. In vergelijking met dit jaar verandert er echter niet veel. In juli bleef het bij 76,6 km.

Net als de tijdrijders krijgen ook de goede klimmers op het eerste gezicht minder kansen om zich te onderscheiden. 'Voor mij is alleen de rit naar Pla-d'Adet in de Pyreneeën een echte bergrit', zegt Patrick Lefevere, manager van Quick Step-Davitamon. 'Maar dat wil niet zeggen dat het parcours mag onderschat worden. Het is erg goed uitgekiend. De meest complete renner zal in Parijs op het hoogste schavotje staan.'

Naast de rit naar Pla-d'Adet eindigen ook de etappes in de Alpen naar Courchevel en Briançon bergop. De Alpen worden dit jaar voor de Pyreneeën beklommen. Maar niet alleen de ritten in de Pyreneeën en de Alpen bieden mogelijkheden voor de klassementsrijders. Voor het peloton aan de Alpen begint, heeft het al drie dagen rondgereden in de Vogezen en het Zwarte Woud in Duitsland.

Onder meer op de Ballon d'Alsace kunnen er verschillen worden gemaakt. De Ballon d'Alsace is de eerste col die ooit in de Tour werd opgenomen. Hij werd voor de eerste keer beklommen in 1905 en zorgde al meerdere keren voor een ravage in het peloton. In het Zwarte Woud krijgen renners van het genre Paolo Bettini een kans op een ritzege. De Duitsers mogen voor het eerst sinds 2002 nog eens een Tour-etappe ontvangen. De steden Karlsruhe en Pforzheim, aan het noorden van het Zwarte Woud, waren al eens gaststad in 1987.

Het Franse AG2R is als enige continentale ploeg (dat is de categorie onder de ProTour-ploegen) al zeker van een wildcard. Dat heeft Tour-directeur Jean-Marie Leblanc laten verstaan. Daarmee zijn al vijf Franse ploegen zeker van deelname aan de Tour 2005. De vier Franse ProTour-ploegen, Crédit Agricole, Cofidis, FdJ.com en het nieuwe team Bouygues Telecom, zijn automatisch geplaatst.

België zal twee deelnemende ploegen hebben, Quick Step en Davitamon-Lotto, het huidige Lotto-Domo. Hun sprinters, Tom Boonen bij Quick Step en Robbie McEwen en Tom Steels bij Davitamon-Lotto, krijgen niet zoveel kansen om een massasprint te winnen. Alleen de eerste week en de slotrit op de Champs Elysées in Parijs bieden echt mogelijkheden om het peloton samen te houden. 'De spurters krijgen het moeilijk', beseft Marc Sergeant, de manager van Davitamon-Lotto. 'Het is volgens mij lang geleden dat er zoveel bergstroken in zaten. Zelfs in de eerste week zitten al enkele kuitenbijters.'

Het totaal aantal kilometers overschrijdt de maximum toegelaten grens. Een grote Ronde mag van de Internationale Wielerunie niet langer zijn dan 3.500 kilometer. De Ronde van 2005 is 3.584 kilometer lang. Maar de kans dat de belangrijkste wedstrijd ter wereld een sanctie oploopt, lijkt onwaarschijnlijk.

SvM

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud