Mediacommissie buigt zich maandag over VRT-topduo

(tijd) - De commissie voor Media van het Vlaams Parlement komt maandag uitzonderlijk bijeen om na te gaan of de aanwijzing van de VRT-leiding onwettig is gebeurd, zoals de CD&V beweert. Het kabinet van de Vlaamse minister van Media, Dirk van Mechelen (VLD), ziet geen juridische problemen. Het zoekt uit welk scenario juridisch het beste is.

De aanstelling van Tony Mary als chief executive officer (gedelegeerd bestuurder) van de Vlaamse openbare omroep VRT en Christina von Wackerbarth als chief operations officer ( operationeel cirecteur) is onwettig, want de Vlaamse regering heeft ingegrepen in de bevoegdheden van het directiecomité van de VRT, en dat is in strijd met het decreet op de openbare omroep. Dat liet de CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement, Eric van Rompuy, na de aanstelling van de nieuwe VRT-top weten.

Van Rompuy drong aan op een spoedzitting van de commissie voor Media van het Vlaams Parlement. Gisteren besliste het bureau van het Vlaams Parlement in te stemmen met een bijzondere zitting van de commissie. Die vindt maandag plaats, in volle vakantieperiode.

Volgens het kabinet van de minister van Media, Dirk van Mechelen (VLD), is er niets onwettigs gebeurd bij de aanstelling van Mary en Von Wackerbarth. Bij hun aanstelling gaf de Vlaamse regering Van Mechelen wel de opdracht te onderzoeken of een decreetswijziging zich opdringt. Er liggen intussen al enkele scenario's op tafel.

De gecoördineerde mediadecreten van 1995 laten bijvoorbeeld toe dat de gedelegeerd bestuurder bevoegdheden delegeert. Dat biedt een uitweg. Ook een statutenwijziging wordt nog als oplossing onderzocht. Nog een andere optie is een wijziging van het mediadecreet. Het kabinet-Van Mechelen gaat na welke oplossing juridisch de beste is.

Twee dagen na de bijzondere zitting van de commissie voor Media, op 31 juli, komt in ieder geval de raad van bestuur van de VRT in een bijzondere zitting bijeen, om de aanstelling van Mary en Von Wackerbarth te bekrachtigen. Op 12 augustus moet Tony Mary dan zijn directiecomité aan de raad van bestuur voorstellen, met eventueel ook al zijn delegatiebesluiten.

WVDV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud