Merrill Lynch niet vervolgd voor wanbeheer pensioenfonds

De Britse winkelketen J. Sainsbury zal geen proces aanspannen tegen de Amerikaanse makelaar Merrill Lynch omdat die eind de jaren 90 zijn pensioenfonds ondermaats zou hebben beheerd. Hoeveel Merrill Lynch daarvoor neertelt, is niet bekendgemaakt. In december vorig jaar betaalde Merrill Lynch al 75 miljoen pond (120 miljoen euro) aan Unilever om een vergelijkbaar geschil te regelen.

Het grootste makelaarshuis ter wereld, Merrill Lynch, kocht zich in november 1997 in op de Britse markt van de pensioenfondsen. Het nam toen voor een bedrag van 5,2 miljard dollar Mercury Asset Management over. Merrill Lynch beheert nu zowat 65 miljard pond voor Britse pensioenfondsen.

Maar de beleggingsprestaties bij het beheer van die fondsen was ondermaats. Dit jaar alleen al verloor de makelaar minstens vier klanten, waaronder Co-Operative Group, een Britse kleinhandelaar, en Scottish & Newcastle.

Vorig jaar sleepte Unilever de makelaar voor het Britse hooggerechtshof, met een aanklacht dat die zijn vooropgestelde doelstellingen niet haalde gedurende 15 maanden, tot maart 1998. Unilever had een overeenkomst dat het rendement op zijn portefeuille hoogstens een bepaald percentage lager mocht liggen dan het marktgemiddelde. De Nederlands-Britse producent van consumentenproducten eiste een schadevergoeding van 130 miljoen pond. In de zevende week van het proces bereikten beide partijen een overeenkomst waarbij Merrill Lynch ermee akkoord ging een schadevergoeding te betalen aan het pensioenfonds, zonder dat het evenwel toegaf dat het zich schuldig gemaakt had aan wanbeheer.

Sainsbury had er eveneens mee gedreigd een proces in te spannen. De kleinhandelaar eiste een bedrag tussen 250 en 300 miljoen pond. De overeenkomst die uiteindelijk uit de bus kwam, voorzag in een schadevergoeding die slechts 'een fractie van het geëiste bedrag' bedroeg, aldus een woordvoerder van Merrill Lynch. Wanneer de overeenkomst ondertekend werd, is niet duidelijk, maar de schadevergoeding is opgenomen in de cijfers over de eerste jaarhelft, zo zei een woordvoerder van het bedrijf tegen The Wall Street Journal.

Waarnemers vrezen dat nu nog meer partijen een proces zullen aanspannen tegen de makelaar. AstraZeneca, Co-Operative Group en de Surrey County Council lieten al weten dat hun pensioenfondsen die stap overwegen. Maar Merrill Lynch-woordvoerder William Clutterbuck maakt zich sterk dat er 'geen basis' is om verdere eisen tot schadevergoeding in te dienen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud