Advertentie

Met de wind in de rug

©Alexia Mangelinckx

De Belgische topbedrijven hebben er een uitstekende week op zitten. En dat geeft ruimte aan de federale regering om te doen wat moet: meer mensen aan werk helpen.

Augustus kan dan toch starten met een scheut goed economisch nieuws. Niet omdat de werkloosheid met 12 procent is gedaald, zoals federaal minister van Werk, Kris Peeters (CD&V), deze week meldde, want alleen de uitkeringen zijn met dat percentage gedaald. De groep Belgen zonder werk niet. Wat is dan wel het goede nieuws? De lange reeks puike halfjaarcijfers die de belangrijkste Belgische beursgenoteerde bedrijven gisteren en deze week voorlegden. Het leert dat het vertrouwen langzaam terugkomt, wat op termijn wél moet resulteren in meer jobs. Want in die volgorde gebeurt het: eerst moet er geld en optimisme zijn vooraleer bedrijven weer kunnen en durven aanwerven.

Dat optimisme keert dus terug. Zowel bij industriegroepen als Bekaert en Umicore, als bij farmabedrijf UCB, warenhuisgroep Delhaize, telecombedrijf Proximus en de vastgoedboeren Cofinimmo en Befimmo.

Een van de redenen is dat de omstandigheden dit jaar bijzonder goed meezitten. Er waait een uitzonderlijke drievoudige rugwind: de olie is goedkoop, de euro staat laag en de rente is dat eveneens. Het maakt dat energie niet duur is, exporteren makkelijker en investeren aantrekkelijker. Goed zo.

Zijn we er nu? Allesbehalve. Meer zelfs. Dat die rugwind waait, is niet evident. In Oekraïne bezet Rusland al meer dan een jaar de Krim. En het Midden-Oosten is in de greep van de terreurgroep IS. Normaal gezien leiden zulke omstandigheden tot dure olie en een hoge rente. Voeg er nog de onopgeloste crisis in Griekenland aan toe en zelfs problemen op de obligatiemarkten zijn niet ondenkbaar.

Het is daarom niet overdreven de gunstige rugwind van dit moment toe te schrijven aan de Europese Centrale Bank. Die koopt sinds begin dit jaar voor 1.000 miljard euro staatsobligaties op. Met die bazooka schiet ze nu al een half jaar alle zorgen op de financiële markten omver. Het goede nieuws is dat die impact nu ook blijkt door te sijpelen naar de echte economie, met name in de prestaties van de bedrijven.

Maar net daarom is het belangrijk dat we de omstandigheden inschatten voor wat ze zijn: tijdelijke rugwind. Een centrale bank kan nooit economische problemen oplossen. Ze kan alleen tijd kopen zodat regeringen de problemen kunnen oplossen door structureel te hervormen. Met een taxshift die werken beloont en de verhoging van de pensioenleeftijd die vroeger stoppen met werken bestraft, heeft de regering-Michel de voorbije maand getoond dat ze die taak ter harte neemt. Het is de enige weg om ook de volgende kwartalen te kunnen hopen op goede bedrijfsresultaten én ze vertaald te zien in meer jobs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud