Mission accomplished, echt?

Senior writer

De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde na de raketaanval op Syrië dat de aanvallen perfect waren uitgevoerd. ‘Mission accomplished’, klonk het. Als een slechte echo van de uitspraak van die andere Amerikaanse president George W. Bush in mei 2003. Die verklaarde eveneens ‘missie volbracht’ in Irak, maar dat bleek toen veel te optimistisch. Irak is zelfs nu, 15 jaar later, niet eens stabiel.

De gecoördineerde aanval van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk was een vergelding voor de gifgasaanval van het Syrische regime op rebellen in een buitenstad van Damascus. De doelwitten waren drie fabrieken waarvan vermoed wordt dat ze belangrijk zijn voor de aanmaak van chemische wapens. Die faciliteiten zijn vernietigd. Dat was voor de Amerikaanse president voldoende om te verklaren dat de ‘taak volbracht’ was.

Er kan veel gezegd worden over de situatie in Syrië, maar niet dat de raketaanvallen ingrijpend de loop van de Syrische oorlog zullen beïnvloeden. Het regime van Bashar al-Assad antwoordde dit weekend al met nog meer bombardementen op zogenaamd rebellengebied.

Daarmee wou het Syrische regime laten zien dat het niet onder de indruk was van de aanvallen en dat zijn slagkracht niet verminderd was.

Op de grond in Syrië heeft Assad, met steun van Rusland en Iran, de situatie stilaan steeds meer onder controle. Na de uitschakeling van de Islamitische Staat zijn de overblijvende rebellen verdeeld. Het is ook niet altijd even duidelijk waar die groeperingen voor staan.

De enige groep die wel echt controle heeft over Syrisch grondgebied, namelijk de Koerden in het noorden van het land, wordt inmiddels door NAVO-partner Turkije aangevallen en teruggeduwd. Van een eensgezinde NAVO-aanpak is dus geen sprake.

De kans op escalatie blijft bovendien groot. Rusland waarschuwde al dat verdere bombardementen door het Westen zullen leiden tot ‘internationale chaos’.

Wie oproept tot diplomatie, is dezer dagen erg optimistisch.

Wie oproept tot diplomatie, is dezer dagen erg optimistisch. De Veiligheidsraad van de Verenigde Natie is tegenwoordig een platform om scheldtirades over en weer uit te wisselen, niet langer een diplomatiek forum.

Op dit punt is de missie ver van volbracht. In Syrië komen internationale en superregionale belangen die spelen in het Midden-Oosten, samen. Die gevaarlijke cocktail wordt steeds lichter ontvlambaar. Maar op de rokende puinhopen van Syrië is er geen oplossing in zicht. 

En zoals de kaarten nu liggen, zal er met de huidige hoofdpersonages ook niet snel een diplomatieke doorbraak komen. De missie is dus niet volbracht. Integendeel, er is nog veel werk aan de winkel.

Lees verder

Gesponsorde inhoud