Redacteur Beleggen

De Brusselse beurs noteerde gisternamiddag 10 procent onder zijn hoogste peil eerder dit jaar. Vergis u niet, dat is goed nieuws.

Doorgewinterde beleggers weten dat de beurzen nooit in één rechte lijn naar boven gaan. Zeker als het te snel gaat, zijn correcties erg welkom omdat anders zeepbellen ontstaan. Pas als die openbarsten, kan de etter de hele economie aantasten met nare gevolgen voor iedereen. De felle klim met bijna 20 procent in goed drie maanden voor de Bel20 was puur mathematisch niet herhaalbaar gedurende de rest van het jaar. Als de lijn was doorgetrokken, zouden we pas echt in een bubbel terechtgekomen zijn.

De cruciale vraag is wat de beurskoersen vanaf nu gaan doen. Zoals de legendarische bankier John Pierpont Morgan al wist, kan niemand dat met zekerheid voorspellen. Wat wel zeker is: ze zullen bewegen en feller dan voordien. Beleggers hebben het meest van al een hekel aan onzekerheid en zolang het Griekse treurspel voortduurt, zal de markt haar hausse niet hervatten. Indien te elfder ure - al lijkt het in Griekenland steeds vijf over twaalf - een oplossing uit de hoed getoverd wordt, volgt er ongetwijfeld een opluchtingsrally. Bij een grexit begeven we ons daarentegen op onbekend terrein en niemand weet met zekerheid wat de financiële, economische of geopolitieke gevolgen zullen zijn. In dat geval zullen de markten op korte termijn nog een tik krijgen.

Louter theoretisch is een grexit perfect beheersbaar. De banken hebben hun blootstelling aan het land vrijwel volledig afgebouwd. Europa zal ongetwijfeld ook wel een uitzondering toelaten voor de begrotingen indien de overheden hun leningen aan Athene moeten afboeken.

Ook het besmettingsgevaar naar andere zuidelijke landen is intussen stevig ingedijkt. Zij hebben wel hervormingen doorgevoerd en plukken daar nu de economische vruchten van. Bovendien beschikt de Europese Centrale Bank over een wapen dat haar toelaat massaal op de obligatiemarkt tussen te komen om te voorkomen dat de Spaanse, Italiaanse of Portugese rentes de hoogte in schieten.

Het grootste gevaar is psychologisch. Als er ergens paniek uitbreekt, kan dat snel de massa aantasten, waarbij lagere koersen almaar meer beleggers voor de uitgang doen kiezen en waardoor een lawine van verkooporders op gang komt.

Maar zover hoeft het niet te komen. De meeste omgevingsfactoren voor de Europese beurzen staan nog altijd op groen. De werkloosheid daalt zowat overal. De man in de straat durft opnieuw in zijn portemonnee te tasten. De bedrijven investeren opnieuw. Europa staat aan het begin van een opwaartse cyclus die zonder massahysterie om Griekenland kan voortduren. De rente is weliswaar gestegen, maar dat kunnen we zien als een normalisering van de absurditeit van de negatieve rentevoeten. De renteklim was de voorbije weken fel, maar reflecteert nu beter de vooruitzichten voor de Europese groei en inflatie. Met een winst van nog steeds 9 procent voor de Bel20 sinds Nieuwjaar mogen we als beleggers niet klagen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud