Na Audi: Vooruit met die formatie

Redacteur Politiek

Nog nooit zo snel begon de voorbije twintig jaar een formatie. Omdat hervormingen de opdracht worden en hervormingen tijd vragen, is het niets te vroeg.

Nadat een paar weken werd onderhandeld over de onderhandelingen, is het dan zover. Ook Vooruit is klaar om gesprekken te voeren over een federale regering met de N-VA, de MR en de christen-democraten. Daarmee lijkt niets koning Filip nog in de weg te staan om woensdag preformateur Bart De Wever in audiëntie te ontvangen en hem wat later als formateur het paleis te laten buiten stappen.

Het zou betekenen dat de koning woensdag amper 32 dagen na de verkiezingen al een formateur kan aanstellen om de federale regeringsonderhandelingen op gang te trappen. Het is 20 jaar geleden - toen de liberaal Guy Verhofstadt amper tien dagen na de verkiezingen al aan de formatie van zijn tweede regering begon - dat het nog zo snel ging.

Advertentie

Niets aan deze formatie wordt makkelijk. Maar ze is er gelukkig al. En de uitdagingen wachten niet. Moedig voorwaarts!

Want even ter herinnering: na de verkiezingen van 2019 duurde het 296 dagen vooraleer Sophie Wilmès (MR) formateur werd van een noodregering, waarna Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS) pas in september 2020 werden aangesteld als formateurs.

In 2014 waren 59 dagen nodig vooraleer de coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) de onderhandelingen over een centrumrechtse regering konden starten. In 2010 duurde het 369 dagen voor Elio Di Rupo (PS) formateur werd. En zelfs in 2007, toen Yves Leterme veel te snel begon als formateur en meteen mislukte, begon hij pas na 36 dagen.

De snelheid doet ertoe, omdat de vijf Arizonapartijen zichzelf voor de opdracht hebben gesteld een 'hervormingsregering' in de steigers te zetten. De enige manier om zo'n hervorming politiek te verkopen is er snel mee beginnen, zodat de burgers de verandering kunnen zien en voelen. Hoe langer getalmd wordt, hoe moeilijker het wordt om de publieke steun te laten groeien.

Advertentie

Die hervormingen zijn de juiste opdracht, na een legislatuur die vooral opging aan het bestrijden van de pandemie, de oorlog in Oekraïne en de energieschok, allemaal crisissen die van buitenaf kwamen.

De economische urgentie om aan die hervormingen te beginnen is groot. Er zijn de oplopende uitgaven voor de pensioenen en de gezondheidszorg, waaraan de Vergrijzingscommissie iedereen woensdag nog eens zal herinneren. Er is de noodzaak de overheid financieel gezond te maken, waarop de Europese Commissie ons dit najaar zal wijzen.

Ondertussen kraakt de economie. Toen Vooruit besliste dat de formatie kan beginnen, was het wachten op welke slechte tijding een bijzondere ondernemingsraad bij Audi Vorst zou brengen. Het is niet het enige alarmsignaal dat afgaat.

Dit jaar zijn gemiddeld 104.000 werknemers per maand tijdelijk werkloos omdat hun fabriek stilligt wegens te weinig vraag naar wat gemaakt wordt. Dat is een kwart meer dan een jaar geleden. De uitzendarbeid, nog zo'n vroege indicator, gaat al twee jaar in dalende lijn. De Vlaamse faillissementen sloopten in de eerste jaarhelft alle records.

Niets aan deze formatie wordt makkelijk. Maar ze is er gelukkig al. En de uitdagingen wachten niet. Moedig voorwaarts!

Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.