Natuurrampen brengen vijanden dichter bij elkaar

(tijd) - De zware aardbeving in Kasjmir brengt de aartsvijanden Pakistan en India dichter bij elkaar. Natuurrampen lijken te kunnen wat de politiek vaak niet kan: vijanden rond de tafel brengen of zelfs met elkaar verzoenen. Het beste voorbeeld is de tsoenami van 26 december vorig jaar. De vloedgolf betekende het einde van 29 jaar burgeroorlog in de zwaar getroffen Indonesische provincie Atjeh.

De aardbeving van negen dagen geleden zaaide dood en vernieling in Pakistaans Kasjmir. Er vielen zeker 25.000 doden en 63.000 gewonden. In Indiaas Kasjmir bleef de dodentol beperkt tot ruim 1.300.

De Indiase premier, Manmohan Singh, bood aartsvijand Pakistan meteen alle hulp aan. Pakistan aanvaardde 25 ton Indiase hulpgoederen. Een Indiaas legervliegtuig vloog die over naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, een unieke gebeurtenis.

Op het terrein bezorgden Indiase soldaten in Indiaas Kasjmir hun Pakistaanse collega's aan de andere kant van de bestandslijn geneesmiddelen en voedsel. De Pakistaanse soldaten waren door de aardbeving geïsoleerd geraakt.

Legerhelikopters mochten de voorbije dagen veel dichter bij de grens tussen Indiaas en Pakistaans Kasjmir komen dan voorheen ooit mogelijk was. De soepele opstelling maakt het de reddingsploegen mogelijk overlevenden in afgelegen en moeilijk bereikbare plaatsen hulp te bieden.

De feiten zijn opmerkelijk. India en Pakistan voerden sinds hun onafhankelijkheid in 1947 drie maal oorlog. Twee van de oorlogen werden uitgevochten over Kasjmir. De bergachtige streek is sinds 1949 opgedeeld in een Pakistaans en een Indiaas deel.

Sinds januari 2004 voeren India en Pakistan vredesoverleg. Dat resulteerde onder meer in de heropstart van de busverbinding tussen de hoofdsteden van Indiaas en Pakistaans Kasjmir. De lijn was zestig jaar lang gesloten.

De Indiase hulp na de aardbeving kan het groeiende vertrouwen tussen beide atoommachten een extra duw in de rug geven en het lopende vredesoverleg positief beïnvloeden. Daar komt nog bij dat de moslimrebellen die vechten voor de aanhechting van Indiaas Kasjmir bij Pakistan, hun acties tijdelijk hebben opgeschort.

Dat laatste gebeurde ook in de Noord-Indonesische provincie Atjeh na de vloedgolven van 26 december. Die kostten 170.000 mensen het leven. In de dagen na de tsoenami sloten de Indonesische regering en de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) een bestand om de hulpverlening te vergemakkelijken. De GAM vocht sinds 1976 voor de onafhankelijkheid van de olie- en gasrijke provincie. Daarbij vielen 15.000 slachtoffers.

Onder druk van de internationale gemeenschap en in het besef dat de heropbouw van Atjeh niet zou lukken zolang de burgeroorlog duurde, gingen regering en GAM vanaf eind januari in Finland rond de tafel zitten. Dat resulteerde op 15 augustus in een vredesakkoord. 'De partijen zijn er diep van overtuigd dat enkel een vreedzame oplossing van het conflict de heropbouw van Atjeh na de tsoenami mogelijk maakt', luidt de derde paragraaf van het akkoord.

De GAM staakt de gewapende strijd en ontwapent. De Indonesische regering trekt een groot deel van het leger en de politie uit Atjeh terug, geeft de provincie meer autonomie en verleent de leden van de GAM amnestie.

Sri Lanka is een ander voorbeeld van een land waar een natuurramp de vijanden dichter bij elkaar brengt. Sinds 1983 vechten de Tamil Tijgers er voor de onafhankelijkheid van, later afgezwakt tot autonomie voor de Tamil-minderheid in het noorden en het oosten. Hun strijd kostte meer dan 60.000 mensen het leven.

De vloedgolven van 26 december doodden 31.000 mensen. Onder druk van de hulporganisaties en de donorlanden en na Noorse bemiddeling sloten de regering en de Tijgers op 24 juni een akkoord over een rechtvaardige verdeling van de hulp tussen de Tamil-minderheid en de Singalese meerderheid. Maar in tegenstelling tot Atjeh is er in Sri Lanka geen sprake van een echt vredesakkoord. De Tamil Tijgers en de regering leven sinds februari 2002 wel een bestand na.

Carl PANSAERTS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud