Niet-bindend akkoord

©Sofie Van Hoof

Om de regeringsonderhandelingen aan de praat te houden is al heel wat creativiteit aan de dag gelegd. Ook het akkoord dat koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte net heeft bereikt, is daar een staaltje van. Er is nu zelfs al sprake van een akkoord als partijen zeggen dat ze bereid zijn te praten over een niet-bindend voorstel.

Het strafst van al is misschien nog dat het akkoord ook echt mag worden beschouwd als een doorbraak, of toch een doorbraakje. Want de regeringsonderhandelingen waren zodanig ontspoord dat eigenlijk niemand nog met iemand wilde praten. De complete patstelling.

Het is de verdienste van de sp.a’er Johan Vande Lanotte dat hij - met een engelengeduld zoals alleen Jean-Luc Dehaene (CD&V) het hem ooit voordeed - de zeven partijen weer zover heeft gekregen dat ze opnieuw willen praten. En dat ze willen praten op basis van een tekst waarin een voorstel is uitgewerkt om een deel van de personenbelasting over te hevelen naar de deelstaten. Die tekst is dus niet meteen afgeschoten.

Maar meer dan dat is het ook niet. Wie denkt dat er nu een beslissende horde is genomen, vergist zich. Want geen enkele partij heeft zich al akkoord verklaard met wat in het voorstel staat. De tekst bindt niemand, is te horen. Het is dus nog altijd de vraag of de Parti Socialiste een deel van de personenbelasting wil overhevelen naar de deelstaten. Zucht.

Vande Lanotte is zelfs nog altijd niet zo ver dat hij alle zeven de partijen weer ­samen om de onderhandelingstafel kan brengen, wat niet meer gebeurd is sinds 3 september. Het risico op een communautaire clash - die al het geduldige werk van de koninklijke bemiddelaar in een klap ongedaan zou maken - is nog altijd veel te groot.

Dus gaat Vande Lanotte voort met zijn beproefde stapje-na-stapje-aanpak. Eerst zal nu binnen elke taalgroep over het ‘compromisvoorstel’ van Vande Lanotte worden gediscussieerd. Als dat binnen elke taalgroep tot een zekere consensus leidt, en als die consensus aan de overzijde van de taalgrens daar niet te ver van afstaat, dan pas bestaat een kans dat Vande Lanotte de zeven weer om één tafel zet.

Zelfs al zou er over de financieringswet en de overheveling van een deel van de personenbelasting een doorbraak zijn, dan is het werk nog altijd niet gedaan. Er zal ook nog altijd een akkoord over Brussel-Halle-Vilvoorde moeten worden gevonden, wat de voorbije veertig jaar meermaals is geprobeerd maar nooit is gelukt. En dan moet nog eens 22 miljard euro worden gesaneerd.

Hoeft het te verbazen dat in de Wetstraat soms wordt gedacht dat Vande Lanotte alleen tijd aan het winnen is, zodat nieuwe verkiezingen niet dit jaar, maar pas volgend jaar zouden moeten worden gehouden?

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud