Advertentie
Advertentie

Niet te geloven

©-

Hoe ondenkbaar is het dat de regering-Leterme na Nieuwjaar valt en dat we afsteven op een nieuwe moeder aller verkiezingen terwijl ons land getroffen wordt door economische rampspoed? Wel, het is een scenario waarmee wel degelijk rekening wordt gehouden in de Wetstraat.

(tijd) - Tegen Nieuwjaar moet duidelijk worden of de dialoog van gemeenschap tot gemeenschap nog kan worden gereanimeerd. De Vlaamse minister-president, Kris Peeters (CD&V), is er helemaal niet gerust op. De christendemocraten vrezen dat de liberalen, langs weerszijden van de taalgrens, aansturen op een communautaire crash.

Volgens CD&V is het  een bewuste zet van Open VLD om weer groot spel te maken over de niet-benoeming van drie Franstalige burgemeesters uit de rand. Daarmee is een bom gelegd onder de dialoog van gemeenschap tot gemeenschap, de stulp waaronder de communautaire kwelduivels waren weggeborgen. 

Als de communautaire dialoog kapseist, komt meteen ook de regering-Leterme in nauwe schoentjes te staan. Volgens Kris Peeters is dan zelfs niet uit te sluiten dat de regering-Leterme valt, en dat we afstevenen op vervroegd federale verkiezingen die zouden samenvallen met de regionale en Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Opnieuw een moeder aller verkiezingen, dus.

Voor CD&V zou dat een heuse nachtmerrie worden. De partij zou dan wel eens kunnen afstevenen op een grote electorale afstraffing. Want de partij moet dan naar de kiezer met lege handen. De twee regeringsleiders - Yves Leterme en Kris Peeters - hebben dan niks gebakken van hun verkiezingsbelofte dat er werk zou worden gemaakt van een grote staatshervorming. En tot overmaat van ramp is onderweg ook kartelpartner N-VA er afgereden.

Zelf staat Open VLD er ook niet goed voor, zeker niet met de hete adem van Jean-Marie Dedecker in de nek. En de kopstukken Karel De Gucht, Patrick Dewael en Noël Slangen kregen allemaal af te rekenen met schandalen. Niet echt het ideale moment om naar verkiezingen te gaan.

Maar Open VLD kan in zowat alle kieskringen wel terugvallen op sterke boegbeelden, terwijl de spoeling dunner is bij de andere traditionele partijen. En er is natuurlijk de superjoker Guy Verhofstadt, de redder des vaderlands, die als Europees lijsttrekker zal worden uitgespeeld.

Wat ook de politieke stratego is, feit is dat de politiek bijna ongemerkt weer in een duivelse spiraal terecht is gekomen, waarbij de communautaire kwelgeesten alles en iedereen in hun greep houden. Het is bijna niet te geloven, dat er weer een communautaire storm opsteekt, terwijl het land overspoeld wordt door een schrikbarende financiële en economische orkaan die onze welvaart bedreigt.
Hoe onverantwoord, hoe misdadig zou het niet zijn te midden van een ongeziene economische crisis in volle verkiezingscampagne te gaan, en het land voor maanden onbestuurd aan zijn lot over te laten?

WVDV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud